Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Remkes (VROM): prijs voor particuliere opdrachtgever

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van VROM

Persberichten


-

Remkes:"prijs voor particuliere opdrachtgever"


12 mei 2000

Over twee jaar zal de piramide voor excellent opdrachtgeverschap in de categorie Wonen gaan naar een particuliere opdrachtgever. Dat heeft staatssecretaris Remkes van VROM bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking van De Zeven Piramides, vanmiddag in Rotterdam. De staatssecretaris onderstreepte hiermee zijn streven naar meer particulier opdrachtgeverschap in de woningbouw. Ook benadrukte Remkes dat de aandacht voor het bedrijfsleven voor architectuur en stedebouw best een impuls kan gebruiken. Hij riep ondernemersorganisaties op hierbij een katalyserende rol te spelen. Ook wil hij samen met staatssecretaris Van der Ploeg het Stimuleringsfonds voor Architectuur vragen budget vrij te maken voor een programma om de kwaliteit van architectuur en stedebouw op bedrijfsterreinen in Nederland te verbeteren.
De rijksprijs De Zeven Piramides werd twee jaar geleden in het leven geroepen op gezamenlijk initiatief van het Ministerie van VROM, het ministerie van OCenW, het Ministerie van LNV, en het Ministerie van VenW. Met De Zeven Piramides wil de Rijksoverheid de aandacht vestigen op het belang van goed opdrachtgeverschap door personen of instellingen die op een geïnspireerde manier blijk geven van 'voorbeeldig' opdrachtgeverschap te onderscheiden.
Winnaars
De piramides zijn dit jaar aan de volgende personen en instellingen toegekend:

* De Vrije Piramide 2000 werd door Rijksbouwmeester Patijn toegekend aan Jan Vaessen, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Vaessen ontving de prijs voor zijn inspanningen om 'zijn' museum een nieuw entreegebouw en het spectaculaire HollandRama te geven.

* De Piramide Ruimtelijke Ordening 2000 werd door Staatssecretaris Remkes overhandigd aan de gemeente Tilburg voor de realisatie van de projecten 'kunst en cultuur als motor voor stedelijke ontwikkeling' ('kunstcluster' en Popcentrum). De jury 'Landinrichting', onder voorzitterschap van prof. ir Dirk Frieling was van mening dat in Tilburg duidelijk gekozen is de economische, educatieve en culturele structuur van de stad in onderlinge samenhang te versterken. De stad vervult hiermee een voorbeeldfunctie.

* De Piramide Infrastructuur 2000 werd door Minister Netelenbos uitgereikt aan Waterschap Veluwe (Apeldoorn) voor de realisatie van Gemaal Veluwe bij Heerde, de keersluis in het Apeldoorns Kanaal bij Hattem en het imposante dijkverbeteringsproject 'Kloosterbosch' tussen Hattem en Heerde. Frieling benadrukte de integrale benadering van de opdrachtgever: "Aspecten aangaande landschapsontwerp, ecologie, architectuur, techniek, cultuurhistorie, recreatie, educatie, informatie en moderne kunst zijn op een werkelijk integrale wijze aan bod gekomen."
* Staatssecretaris Faber overhandigde de Piramide Landschapsarchitectuur 2000 aan het Delta Psychiatrisch Ziekenhuis uit Poortugaal (nabij Rotterdam) voor de herinrichting van het ziekenhuisterrein. Volgens de jury toont de werkwijze van het Delta Psychiatrisch Ziekenhuis op de meest overtuigende wijze aan dat bij de realisering van de eigen ziekenhuisdoelstellingen het maken van een hoogwaardig landschapsplan een doorslaggevende rol kan spelen.

* De Piramide Wonen 2000 werd door Staatssecretaris Remkes uitgereikt aan opdrachtgever De Principaal uit Amsterdam voor de woningbouwprojecten 'Lightfactory' en 'Oeverpad' in Amsterdam. Prof. Cees Dam, voorzitter van de jury 'Bouwen', kenmerkte deze opdrachtgever als "een energieke doener die in staat is om iedere plek in de stad een transformatie te laten ondergaan die niet alleen getuigt van respect voor de plek of de stad maar ook getuigt van visie over nieuwe ontwikkelingen en ideeën over de stad en haar architectonische verschijningsvorm".
* Staatssecretaris Remkes overhandigde vervolgens de Piramide Utiliteitsbouw 2000 aan Siemens Nederland uit Den Haag voor de projecten Bedrijvenpark Zoetermeer, uitbreiding Hoofdkantoor, Den Haag en het gebouw voor containerscanners op de Maasvlakte. Siemens beantwoordt volgens de jury 'Bouwen' in hoge mate aan de criteria van excellent opdrachtgeverschap zoals de jury die heeft gehanteerd: inspirator, nemer van verantwoordelijkheid, samenwerker, schepper van randvoorwaarden, risiconemer en -drager.
* De Dienst OCenW, Gemeente Den Haag kreeg uit handen van Staatssecretaris Van der Ploeg de Piramide Monumentenzorg 2000 voor de restauratie en uitbreiding van het Haags Gemeentemuseum. Voorzitter Dam roemde deze opdrachtgever namens de jury 'Bouwen' voor "de integere, uiterst zorgvuldige en nauwgezette wijze waarop de restauratie is verricht en waarbij nieuwbouw als vanzelfsprekend een plaats heeft gekregen in het gebouw."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie