Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek Universiteit Utrecht naar reisorganisaties

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


12 mei 2000
Reisorganisaties gebaat bij openheid en volledigheid

Reisorganisaties doen er goed aan een volledige bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering af te sluiten. Zo komen ze achteraf in geval van schade, bijvoorbeeld door letsel bij een van de deelnemers niet voor onaangename verrassingen te staan. Ook niet wanneer die schade ontstaat door een fout van de reisbegeleider. Daarnaast is openheid het devies. Reisorganisaties moeten verzekeringsmaatschappijen vooraf zo volledig mogelijk inlichten over de eventuele risico's die een reis met zich mee brengt.

Deze conclusies trekken rechtenstudentes Rozina Brinksma en Anke van der Horst in hun onderzoek 'Vrijwilligers verzekerd op reis' en 'Verantwoordelijk reizen begeleiden'. Zij voerden hun onderzoek uit bij de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht in opdracht van Nivon Jeugd en Jongeren, een organisatie die actieve reizen organiseert, begeleid door vrijwilligers. Bij dit soort reizen zijn allerlei risicovolle situaties denkbaar. Het Nivon vroeg zich af hoe kwetsbaar de reisbegeleider en de organisatie in deze gevallen zijn. Wie is aansprakelijk voor leed of schade en is dit te verzekeren? Voor het onderzoek nam Brinksma het verzekeringsrecht voor haar rekening en Van Der Horst de aansprakelijkheid.

In het rapport 'Vrijwilligers verzekerd op reis' onderzoekt Brinksma welke stappen een reisorganisatie als het Nivon moet nemen om ervoor te zorgen dat reisbegeleiders en de organisatie zo goed mogelijk gedekt zijn als zij aansprakelijk gesteld worden tot vergoeding van geleden schade. Het rapport toont onder andere aan dat openheid loont. Brinksma concludeert dat het verstandig is om zo veel mogelijk informatie over bepaalde risico's op een reis vooraf kenbaar te maken aan de verzekeringsmaatschappij. Het rapport biedt bovendien een aantal concrete en praktische adviezen voor reisbegeleiders over hoe te handelen bij gevaar of dreigend gevaar. Brinksma illustreert haar onderzoek met een groot aantal praktijkvoorbeelden.

Van der Horst behandelt in haar rapport 'Verantwoordelijk reizen begeleiden' de vraag wanneer reisbegeleiders en reisorganisatie aansprakelijk gesteld kunnen worden. Een deelnemer kan de reisorganisatie aansprakelijk stellen als de reis niet voldoet aan de verwachtingen die hij had op basis van de reisovereenkomst. De reisorganisatie kan dan in de meeste gevallen een beroep doen op zijn aansprakelijkheidsverzekering. Van der Horst concludeert dat reisbegeleiders niet snel zelf aansprakelijk zijn, zelfs niet als de schade is ontstaan doordat zij zelf een fout hebben gemaakt. De reisorganisatie is in dat geval aansprakelijk. Anders is het bij opzet en schuld van de reisbegeleider. In dit geval is deze wel degelijk persoonlijk aansprakelijk.

* "Vrijwilligers verzekerd op reis. Een juridisch onderzoek naar de verzekeringsrechtelijke aspecten van aansprakelijkheid die van belang zijn voor het Nivon en andere reisorganisaties" door Rozina Brinksma.

* "Verantwoordelijk reizen begeleiden. Een juridisch onderzoek naar de aansprakelijkheid van reisorganisaties en reisbegeleiders bij schadelijke voorvallen" door Anke van der Horst.
Beide rapporten zijn te bestellen bij

Roy Knuiman van de Wetenschapswinkel Rechten
Janskerkhof 3

3512 BK Utrecht
(030) 253 7025.

Voorlichter Johan Vlasblom

(030) 253 4073

Laatst gewijzigd: 15 mei, 2000
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie