Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VWS: wetgeving rondom alcohol aangescherpt

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Wetgeving rondom alcohol aangescherpt

De Drank- en Horecawet wordt fors aangescherpt. Slijters, supermarkten en cafébazen hebben straks de plicht om, voordat ze alcohol verstrekken aan jongeren, hun leeftijd vast te stellen aan de hand van een legitimatiebewijs. Aan jongeren onder de zestien mogen ze geen zwak-alcoholhoudende drank verstrekken. Voor sterke drank blijft de leeftijdsgrens van achttien jaar gelden. Tevens komt er een eind aan de verkoop van alcohol in benzinestations en andere niet-levensmiddelenzaken. Huisregels moeten het alcoholmisbruik in (sport)kantines aan banden leggen.

Met deze wijzigingen van de Drank- en Horecawet is de Eerste Kamer in april met algemene stemmen akkoord gegaan. Naar verwachting zal de nieuwe wet dit najaar in werking treden. De mogelijkheid voor gemeenten om de alcoholverkoop in supermarkten en snackbars tijdelijk te verbieden bijvoorbeeld voor of na risicovolle voetbalwedstrijden - zal al eerder, namelijk vóór het EK 2000, ingaan. Dit heeft de minister aan de Eerste Kamer toegezegd. De aanscherping van de Drank- en Horecawet (DHW) is een van de instrumenten die het kabinet inzet in het kader van het alcoholmatigingsbeleid, naast voorlichting, accijnsheffing en zelfregulering van reclame. Centraal in het wetsvoorstel staan bepalingen die zijn gericht op alcoholmatiging en preventie van misbruik. Hierbij gaat het vooral om bescherming van risicogroepen (met name jongeren) en het tegengaan van alcoholgebruik in riskante situaties, zoals in het verkeer. Door nieuwe normen te stellen en bestaande regels aan te scherpen wil het kabinet een bijdrage leveren aan de preventie van individuele en maatschappelijke risicos van drinken.
Aanscherping van deze wet, die randvoorwaarden schept voor een verantwoorde distributie van alcohol en regels bevat voor alcoholverstrekkers en overheden, stond al sinds het midden van de jaren tachtig op de politieke agenda. Achtergrond van deze discussie was de almaar stijgende alcoholconsumptie en de sterk toegenomen alcoholproblematiek.

Dit artikel is gepubliceerd in VWS Bulletin, nummer 5 van 12 mei 2000.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie