Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Samenwerking Provincie en Bosgroep Limburg voor bosbeheer

Datum nieuwsfeit: 13-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Limburg

SAMENWERKING PROVINCIE EN BOSGROEP LIMBURG VOOR BOSBEHEER

Zaterdag 13 mei ondertekening convenant

SAMENWERKING PROVINCIE EN BOSGROEP LIMBURG VOOR BOSBEHEER

De Provincie Limburg en de Bosgroep Limburg gaan intensiever samenwerken. De Bosgroep neemt voor de Provincie vooral de vaktechnische begeleiding van boseigenaren voor haar rekening en krijgt daarvoor een bedrag van 100.000,- ( 45.400,-) per jaar. Op zaterdag 13 mei ondertekent de gedeputeerde voor groen, mw. Odile Wolfs, een overeenkomst met de Bosgroep om de samenwerking te bevestigen. De samenwerking met de Bosgroep komt voort uit de Bosnota Limburg, waarin de provincie aangeeft partners te zoeken om het bosbeleid uit te voeren. De Bosgroep Limburg is een non-profit organisatie die veel kennis heeft over bosbeheer. Daarnaast heeft de organisatie goede contacten met boseigenaren zodat de kennisoverdracht gemakkelijk kan verlopen. Met de ondertekening van de convenant wordt de Bosgroep een van de belangrijkste partners van de Provincie op het gebied van bosbeheer.

Geïntegreerd bosbeheer De Bosgroep gaat vooral boseigenaren begeleiden die gebruik maken van provinciale bossubsidieregelingen. Dit gebeurt door het maken van beheersplannen en het geven van beheer-adviezen. Daarbij gaat het vooral om zogeheten geïntegreerd bosbeheer, een moderne vorm van bosbeheer, waarbij het bos 'multifunctioneel' wordt gebruikt: als een systeem waar natuur, recreatie en houtoogst naast elkaar voorkomen en elkaar niet verstoren. Hiermee moet het bos er mooier en gevarieerder uit gaan zien.

Excursie De ondertekening vindt plaats in de lunchpauze van een excursie die kleine particuliere boseigenaren voert door twee voorbeeldbossen, die nu al geïntegreerd worden beheerd. De excursie toont de effecten van geïntegreerd bosbeheer op het bos en de consequenties voor de eigenaar. Kleine veranderingen in het beheer kunnen het bos al een natuurlijker en gevarieerder uiterlijk geven, zonder noemenswaardig lagere houtopbrengst. Een bijkomend voordeel is dat de beheerkosten vaak lager zijn omdat er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke processen, zoals het spontaan laten ontstaan van bos via natuurlijke verjonging in plaats van het planten van bomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie