Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kok naar rampgebied explosie vuurwerkdepot Enschede

Datum nieuwsfeit: 14-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

Algemene informatie:

0800 1100Gebied dat tot rampgebied is verklaard: Deurningerstraat, de Brouwerijstraat, de Beekstraat, Dr. J. van Damstraat, Stroinksbleekweg, Schurinkweg, H.B. Blijdensteinlaan en de Lasondersingel. Voor dit gebied geldt een noodverordening. Het is verboden zich vanaf 13 mei 2000 om 20.00 uur zich in dit gebied te begeven. Ook bewoners moeten dit gebied verlaten. Opvang voor hen in de Diekmanhal.

Extra politie wordt ingezet om de voortgang van de rampbestrijding te begeleiden en om plundering te voorkomen.Brand en ontploffing ten noorden van centrum Enschede


14 mei 2000, 00.50 uur

Er is eerst brand uitgebroken gevolgd door een explosie even na drie uur zaterdagmiddag 13 mei in S.E. fireworks aaan de Tollenstraat, een vuurwerkopslagplaats.
Een professionele opslagplaats die aan alle vergunningeisen voldeed mede op advies van de Landmacht.

Er is sprake van 230 gewonden van wie er 42 in het ziekenhuis verblijven. Nog 10 van deze 42 liggen op de intensive care. Het dodenaantal is 20 van wie 2 brandweerlieden. 2 Brandweerlieden worden nog vermist. Volgens burg. Mans is op dit moment geen direct gevaar meer voor nieuwe explosies. De brand is inmiddels onder controle. In het getroffen gebied moeten 2000 mensen geëvacueerd worden.
Op dit moment bestaat het beeld dat er voldoende opvang van gewonden is in de ziekenhuizen in de regio.

De brandweer is nu nog bezig met nablussingswerkzaamheden.

Gebied dat tot rampgebied is verklaard: Deurningerstraat, de Brouwerijstraat, de Beekstraat, Dr. J. van Damstraat, Stroinksbleekweg, Schurinkweg, H.B. Blijdensteinlaan en de Lasondersingel. Voor dit gebied geldt een noodverordening. Het is verboden zich vanaf 13 mei 20.00 uur zich in dit gebied te begeven. Ook bewoners moeten dit gebied verlaten. Opvang voor hen in de Diekmanhal.

Extra politie wordt ingezet om de voortgang van de rampbestrijding te begeleiden en om plundering te voorkomen. Bijna 2000 mensen wonen in dit gebied.

Dit gebied is verdeeld in 4 zones en in elke zone zijn ambulance- en identificatieteams op zoek naar mogelijke slachtoffers.

Het rampenplan is in werking. Alle operationele diensten politie, brandweer, ambulances uit de hele regio zijn gealarmeerd en actief bezig. Ambulances en brandweerkorpsen uit de omgeving van Zwolle, Nijmegen en Duitsland Rheine zijn in actie. De slachtoffers worden opgevangen in alle ziekenhuizen in Twente.
De neerslag die tot in Delden is gevallen, wordt op milieuaspecten onderzocht.
In actie zijn ook het regionale coördinatiecentrum voor rampenbestrijding dat in Hengelo is gevestigd en het Provinciale coördinatiecentrum in Zwolle.
De opvang van de mensen concentreert zich nu in de Diekmanhal. Hier zijn op dit moment 250 mensen aanwezig die de nacht hier kunnen doorbrengen. Zij kunnen ook als men dat wil – bij familie of bekenden de nacht doorbrengen. Iedereen wordt geregistreerd.

Het kabinet toont zijn betrokkenheid bij deze ramp. Minister K. de Vries van Biza en de Commissaris van de Koningin in Overijssel zijn nu in Enschede en de Premier Kok wordt morgen verwacht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie