Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Glascentrum Leerdam dit jaar een maand langer open

Datum nieuwsfeit: 14-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 14 MEI 2000

Glascentrum Leerdam dit jaar maand langer open

Publiek kan glasblazers vanaf tribune aan het werk zien

Vanaf 1 juli 2000 is het Glascentrum Leerdam voor het derde seizoen geopend. Het tweede seizoen leverde aanmerkelijk meer bezoekers op dan in 1998, het jaar van de opening. Daarom zal het Glascentrum Leerdam in 2000 tot en met 29 oktober open blijven, een maand langer dan in voorgaande jaren.

Dagelijks (behalve maandag) zijn glasblazers uit binnen- en buitenland in het Glascentrum aan de Zuidwal aan het werk. Het publiek kan vanaf een tribune het proces van nabij volgen. De geblazen producten, veelal unica, zijn in de winkel van het Glascentrum te koop.

Leerdam is internationaal bekend om zijn productie van glas en kristal. Hoe glazen voorwerpen gemaakt worden is van 1 juli tot en met
29 oktober te zien in het Glascentrum Leerdam. Meesterglasblazers en leerlingglasblazers uit de gehele wereld komen graag naar Leerdam om in de zomermaanden twee weken te werken. Hun verblijf in Leerdam is door de ontmoeting met het publiek en hun collega-glasblazers een stimulerende en inspirerende ervaring.

Het publiek kan het ambachtelijk en fysiek zware werk vanaf de tribune van nabij volgen en zich verbazen over het magische samenspel van vuur en adem.

De glasblazers bollen hun wangen om uit een gloeiende vormloze klomp vloeibaar glas een gaaf product te toveren. Deskundigen zorgen voor een mondelinge toelichting bij hun vaak spectaculaire werkzaamheden.

Internationaal karakter

Het gehele zomerseizoen is een team van glasblazers uit de Tsjechische zusterstad van Leerdam, Novi Bor, aanwezig. De Boheemse glasblazers werken meestal staand en zorgen met hun werkwijze en technische begaafdheid voor behoorlijk wat spektakel op de werkvloer. Elk jaar kan het publiek hier met volle teugen van genieten.

Daarnaast zijn er glasblazers uit andere landen aan het werk, die elkaar om de twee weken afwisselen. Op dit moment vindt hiertoe een selectie plaats.

De drinkglazen, vazen, schalen en andere objecten die zij hier vervaardigen zijn te koop in de winkel van het Glascentrum. Veelal zijn het unica, maar dit jaar worden op bescheiden schaal ook serica gemaakt.

's Maandags, als het Glascentrum voor het publiek gesloten is, blijven de ovens branden. Voor geïnteresseerden worden dan cursussen en workshops gegeven onder leiding van ervaren glasblazers. Deelname aan deze workshops is beperkt.

Informatie

Het Glascentrum Leerdam is gevestigd in de Houtloods Holland, een monument van de voormalige houtindustrie in Leerdam. De ingang is bereikbaar via de houten loopbrug vanaf de

Zuidwal, gelegen in het centrum van Leerdam op ongeveer 8 minuten loopafstand van het NS-station. Het Glascentrum heeft een vrij toegankelijk petit-restaurant met terras aan het water en winkel met ter plaatse vervaardigd glas.

Het Glascentrum Leerdam is open op dinsdag tot en met zaterdag van
10.00-17.00 uur, op zondag van 12.00-17.00 uur en op maandag gesloten.
De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt f 6,=, voor kinderen van 6 t/m 13 jaar f 3,= en voor pas 65+ f 4,50. Kinderen t/m 5 jaar hebben gratis toegang. Voor groepen vanaf 20 personen gelden speciale toegangsprijzen.

De winkel van het Glascentrum is telefonisch bereikbaar op het nummer 0345-614960.

Groepen kunnen voor een bezoek reserveren via VVV Zuid-Holland Zuid, kantoor Dordrecht, telefoon 078-6322422/6322477.

Voor overige inlichtingen over Leerdam en omgeving: VVV Zuid-Holland Zuid, Kerkstraat 18 in Leerdam, telefoon 0345-613057.

Noot voor de redactie/

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie