Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: veranderingen samenstelling plantensoorten

Datum nieuwsfeit: 15-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Grazende konijnen vertragen veranderingen in samenstelling plantensoorten

Welke factoren zijn bepalend voor een duidelijke verandering van de verzameling van plantensoorten in een bepaald gebied na langere tijd (vegetatiesuccessie)? Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de vegetatie van een duingebied als er konijnen 'grazen'? Of als aaltjes hetzelfde doen, maar dan onder de grond? En hoe belangrijk is de competitie tussen verschillende plantensoorten gedurende zo'n verandering in soortensamenstelling? Bioloog drs. Adriaan van der Veen onderwierp de vegetatie in twee verschillende gebieden op Schiermonnikoog aan nader onderzoek: de Strandvlakte, een natte brakke duinvallei, en een droge duinenreeks. Daarnaast voerde hij experimenten in een kas uit. Zijn onderzoek wijst uit dat bovengrondse begrazing van de duinen de verandering in de samenstelling van plantensoorten vertraagt. Ondergrondse begrazing (door aaltjes) heeft het tegenovergestelde effect. Ook de competitie tussen verschillende plantensoorten bleek in alle successiestadia van belang. In de spaarzaam begroeide successiestadia ging het vooral om de strijd om voedingsstoffen, in de rijk begroeide stadia vooral om de strijd om licht.

Van der Veen (Ooststellingwerf, 1963) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het Laboratorium voor Plantenoecologie van de vakgroep Biologie van planten van de RUG.

Datum en tijd

maandag 15 mei 2000, 14.15 uur

Promovendus

A. van der Veen, e-mail
(vdveena@planet.nl)

Proefschrift

Competition in coastal sand dune succession: cause or mechanism?

Promotores

prof.dr. J. van Andel, prof.dr. J.P. Bakker

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie