Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sociaal-economische ontwikkeling Flevoland in beeld

Datum nieuwsfeit: 15-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Flevoland

PERSBERICHTEN

NUMMER: 2000-033
DATUM: 15 mei 2000

Voorgaande Dynamiek Flevolandse Economie en
ArbeidsmarktArbeidsvoorziening Flevoland, Kamer van Koophandel Flevoland en provincie Flevoland hebben de handen voor de tweede maal in één geslagen om de sociaal-economische ontwikkeling van Flevoland in beeld te brengen. 'Economie en Arbeidsmarkt Flevoland 1999' is een vervolg publicatie over werkgelegenheid, ontwikkeling van het bedrijfsleven, arbeidsaanbod en het productiemilieu in Flevoland. Belangrijke aandachtspunten in de publicatie zijn de krapte op de arbeidsmarkt en de behoefte aan bedrijventerreinen. Werkgelegenheid In de rapportage over 1999 wordt geconcludeerd dat de werkgelegenheid in Flevoland zich evenals vorig jaar gunstig ontwikkelt en een sterkere groei vertoont dan het nationale gemiddelde. Zowel de natuurlijke aanwas, het migratiesaldo als de groeikracht van het zittende bedrijfsleven dragen hieraan bij. De groei van het aantal arbeidsplaatsen in stuwende sectoren als zakelijke diensten en vervoer/communicatie geeft aan dat het stuwende karakter van de economie toeneemt. De groei van het aantal banen in de stuwende sectoren industrie en landbouw blijft echter achter, maar vertoont nog wel een groei in tegenstelling tot de Nederlandse cijfers. Afstemming werkgelegenheid en beroepsbevolking De gunstige ontwikkeling van de werkgelegenheid zorgt ervoor dat de provincie er in 1999 in is geslaagd om meer nieuwe arbeidsplaatsen te realiseren dan er mensen in de beroepsbevolking bijkomen, volgens voorlopige cijfers. Het tekort aan banen in de provincie kan daardoor afnemen. Momenteel lijkt echter de belangrijkste zorg om te voorzien in het ernstige personeelstekort dat zich voordoet in tal van bedrijven. Het accent in het beleid ligt daarom op het verschaffen van de voorwaarden om de arbeidsmarkt zo soepel mogelijk te laten verlopen. Huidig onderzoek naar de kwantitatieve en kwalitatieve aspecten van de vraag past hierin. Pendel Hoewel het aantal pendelaars met vorig jaar vergeleken procentueel gezien zich redelijk stabiliseert is de absolute toename van het aantal pendelaars nog steeds aanzienlijk. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt kan wel in toenemende mate mogelijkheden bieden om pendelaars werk in de eigen provincie aan te beiden. Aan de andere kant kunnen ook mensen die nu in Flevoland werken aangezet worden tot pendel. Het is daarom zaak meer inzicht te krijgen in aard en omvang van de pendel. Voortgaande Dynamiek Flevolandse Economie en Arbeidsmarkt

Arbeidsvoorziening Flevoland, Kamer van Koophandel Flevoland en provincie Flevoland hebben de handen voor de tweede maal in één geslagen om de sociaal-economische ontwikkeling van Flevoland in beeld te brengen. 'Economie en Arbeidsmarkt Flevoland 1999' is een vervolg publicatie over werkgelegenheid, ontwikkeling van het bedrijfsleven, arbeidsaanbod en het productiemilieu in Flevoland. Belangrijke aandachtspunten in de publicatie zijn de krapte op de arbeidsmarkt en de behoefte aan bedrijventerreinen. Werkgelegenheid In de rapportage over 1999 wordt geconcludeerd dat de werkgelegenheid in Flevoland zich evenals vorig jaar gunstig ontwikkelt en een sterkere groei vertoont dan het nationale gemiddelde. Zowel de natuurlijke aanwas, het migratiesaldo als de groeikracht van het zittende bedrijfsleven dragen hieraan bij. De groei van het aantal arbeidsplaatsen in stuwende sectoren als zakelijke diensten en vervoer/communicatie geeft aan dat het stuwende karakter van de economie toeneemt. De groei van het aantal banen in de stuwende sectoren industrie en landbouw blijft echter achter, maar vertoont nog wel een groei in tegenstelling tot de Nederlandse cijfers. Afstemming werkgelegenheid en beroepsbevolking De gunstige ontwikkeling van de werkgelegenheid zorgt ervoor dat de provincie er in 1999 in is geslaagd om meer nieuwe arbeidsplaatsen te realiseren dan er mensen in de beroepsbevolking bijkomen, volgens voorlopige cijfers. Het tekort aan banen in de provincie kan daardoor afnemen. Momenteel lijkt echter de belangrijkste zorg om te voorzien in het ernstige personeelstekort dat zich voordoet in tal van bedrijven. Het accent in het beleid ligt daarom op het verschaffen van de voorwaarden om de arbeidsmarkt zo soepel mogelijk te laten verlopen. Huidig onderzoek naar de kwantitatieve en kwalitatieve aspecten van de vraag past hierin. Pendel Hoewel het aantal pendelaars met vorig jaar vergeleken procentueel gezien zich redelijk stabiliseert is de absolute toename van het aantal pendelaars nog steeds aanzienlijk. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt kan wel in toenemende mate mogelijkheden bieden om pendelaars werk in de eigen provincie aan te beiden. Aan de andere kant kunnen ook mensen die nu in Flevoland werken aangezet worden tot pendel. Het is daarom zaak meer inzicht te krijgen in aard en omvang van de pendel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie