Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Roetfilterprimeur voor de Haagse en Leidse regio

Datum nieuwsfeit: 15-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CONNEXXION

Roetfilterprimeur voor de Haagse en Leidse regio

Op 15 mei beleeft de Haagse en Leidse regio een primeur. Dan rijden de meeste bussen van conneXXion in de vestigingen Leiden en Leidschendam met een roetfilter. In de komende maanden zijn alle bussen (120) in deze vestigingen met een roetfilter uitgerust. Het is voor de eerste maal dat in één gebied op zo'n grote schaal bussen met een roetfilter gaan rijden. Dankzij het roetfilter wordt de uitstoot van roet en rookdeeltjes door bussen met 95% teruggebracht. Ook de beruchte stank van bussen wordt veel minder.
Het gaat om een proef voor de duur van drie jaar. De proef is een gezamenlijk initiatief van de provincie Zuid-Holland, stadsgewest Haaglanden, BOS-Leiden, NOVEM en conneXXion.

Het startsein wordt gegeven op 15 mei door mevrouw Huizer en de heer Norder, gedeputeerden van de provincie Zuid-Holland, de heer Meijer, portefeuillehouder verkeer en vervoer van stadsgewest Haaglanden, de heer Draijer, voorzitter van het Samenwerkingsorgaan Verkeer en Vervoer Leidse Regio en de heer Dankers van NOVEM.

Het roetfilter wordt ingebouwd in bestaande bussen. De dieselolie waar deze bussen mee gaan rijden is zwavelvrij. De proef is voorafgegaan door een meting van de luchtkwaliteit in de Breestraat en op het terrein van TNO-PG aan de Wassenaarseweg, beiden in Leiden. In februari 2001 volgt een tweede meting. Het is vrijwel zeker dat de luchtvervuiling bij de volgende meting aanmerkelijk minder zal zijn.

Of de proef over drie jaar wordt voortgezet en eventueel uitgebreid is niet alleen afhankelijk van de resultaten van de metingen. De zwavelvrije dieselolie is aan de pomp namelijk duurder dan normale dieselolie. Dat komt doordat de productiekosten hoog zijn. Grootschalig gebruik van de zwavelvrije dieselolie is alleen mogelijk als de prijs daalt. Ook de kosten om de roetfilters in te bouwen zijn behoorlijk hoog.


////

Aan de redactie:
U bent van harte uitgenodigd bij de officiële start op 15 mei aanwezig te zijn in de vestiging van conneXXion, Veursestraatweg 280a in Leidschendam. Het programma is als volgt:
8.00 uur ontvangst koffie en broodjes
8.30 uur korte inleidingen door de partners in het project 8.50 uur vertegenwoordigers plakken 'keurmerk'-stickers op de roetfilterbussen waarna deze direct op de diverse lijnen ingezet worden
8.55 uur einde bijeenkomst

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Marjan Maas, conneXXion regio Zuidwest, telefoon 010 4237861/0621236370.

Jeroen Disco, provincie Zuid-Holland, telefoon 070 4417159/0653484062.

Sandra Loois, stadsgewest Haaglanden, telefoon 070 3129112 Tjeerd Roosjen, gemeente Leiden, telefoon 071 5165790

10 mei 00 14:19

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie