Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste reactie PvdA op advies Cultuurnota 2001-2004

Datum nieuwsfeit: 15-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 15 mei 2000

 

EERSTE REACTIE PVDA-FRACTIE OP HET ADVIES VAN DE RAAD VOOR DE CULTUUR T.B.V. DE CULTUURNOTA 2001-2004

'Van schaaerste ende overvloed' is een goed toekomst gericht advies van de Raad voor de Cultuur, waarin een aantal onderwerpen die de PvdA-fractie de afgelopen jaren bepleit heeft verwoord en verwerkt zijn. Zo gaat de nota in op een dynamische cultuuropvatting in een zich veranderende wereld; kwaliteit als leidraad, met daarbinnen thema's als culturele diversiteit, cultureel ondernemerschap en publiek-private samenwerking; aandacht voor arbeidsvoorwaardenachterstand en voor de nog niet opgeloste problemen rond de stelselwijziging rijkshuisvesting voor investeringen in nieuw- en verbouw van de verzelfstandigde rijksmusea.

De Raad moest adviseren binnen bestaande financiële kaders maar, zo meent de Raad, met nog 35 miljoen extra zou alle kwaliteit beloond kunnen worden. De PvdA-fractie heeft begrip voor dit standpunt, zoals ook is gebleken uit de behandeling van de adviesaanvraag in de Tweede Kamer waar de PvdA pleitte voor het toevoegen van 30 miljoen aan het raadsadvies. Maar daarmee liep de PvdA vooruit op nog niet bestaande financiële ruimte.

Daarnaast adviseert de Raad een fonds op te richten voor een Digitaal Deltaplan voor Cultuur en daarvoor 200 miljoen vrij te maken. Kennis, technologie en creativiteit gaan in deze tijd hand in hand. Digitalisering van collecties is noodzakelijk om die verschillende aspecten voor het onderwijs, voor de wetenschap maar ook voor alle burgers van ons land en daarbuiten beschikbaar te stellen. De PvdA-fractie vindt het Digitaal Deltaplan voor Cultuur interessant en noodzakelijk. Met het oog op het integrale cultuurbeleid van de rijksoverheid, waarin binnendepartementale en interdepartementale samenwerking met betrekking tot cultuur ontwikkeld wordt, wacht de PvdA nadere voorstellen van de staatssecretaris af.

Om plaats te kunnen maken voor nieuwe cultuurvormen heeft de commissie Muziek moeten snijden in het orkestenbestel, dat nu 83% van de muziekbegroting in beslag neemt. Het Noord-Hollands Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Radio Symfonisch Orkest moeten volgens de Raad worden opgeheven. De PvdA-fractie vindt de argumenten hiervoor valide, maar kan zich tegelijkertijd goed voorstellen dat het voor de mensen die het aangaat het moeilijk en pijnlijk is. De PvdA-fractie is dan ook blij met de zorgvuldigheid waarmee de commissie Muziek te werk is gegaan en met de aanbeveling om onder begeleiding te zorgen voor nieuw werk.

Voor verdere informatie: Judith Belinfante 06-55 70 88 38

 

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie