Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Virtueel voelen: haptische feedback in de CAVE

Datum nieuwsfeit: 15-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

geplaatst op 15-05-2000

Virtueel voelen: haptische feedback in de CAVE

De Haptic Master van Fokker Control Systems

De haptische arm in actie



In de CAVE bij SARA is een door Fokker Control Systems ontwikkelde haptic feedback interface voor toepassing in onder andere de CAVE in gebruik genomen. Het apparaat is in de CAVE geplaatst voor een project dat samen met de RijksUniveristeit Groningen is gestart om een simulator te maken voor het intuberen van patienten voor beademing tijdens narcose. Intuberen is het door de neus aanbrengen van een beademingsslang. Dit wordt alleen gedaan als het niet mogelijk is om de beademingsbuis via de keel aan te brengen. Men kan hier denken aan mensen die juist aan keel of kaak moeten worden geopereerd of mensen met een ernstig trauma waar geen andere mogelijkheid bestaat.

Het project zal bestaan uit een simulatie, een visualisatie en een haptische feedback component. Wat op de afbeeldingen hiernaast getoond wordt, is de haptic-feedback interface die is ontwikkeld door Fokker Control Systems, en binnenkort op de markt zal komen als de Haptic Master. SARA heeft hiervoor de eerste applicatie gemaakt die kan samenwerken met deze haptic master. Het wordt dan mogelijk om oppervlakten te voelen maar ook weefseldichtheid in bijvoorbeeld een CT scan. Met deze nieuwe toepassing toont SARA dat ze zich in de voorlinie bevindt van Virtual Reality en de toepassing hiervan in medische visualisatie. De eerste versie van de haptic feedback applicatie was ook al eerder te zien op de ITEC 2000 conferentie in Den Haag.



SARA - Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam Postbus 94613 NL-1090 GP Amsterdam - Kruislaan 415, NL-1098 SJ Amsterdam
Tel. (31) 020 5923000 - Fax (31) 020 6683167

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie