Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Corporaties Enschede herhuisvesten slachtoffers ramp

Datum nieuwsfeit: 15-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gezamenlijk perscommuniqué van de
woningcorporaties

Enschede: zondag 15-5-2000
Corporaties druk bezig om bewoners, getroffen
door de ramp te herhuisvesten

De woningcorporaties in Enschede bezitten een groot deel van de woningen die in het rampgebied zijn getroffen door de ontploffing van de vuurwerkopslagplaats afgelopen zaterdag. De eerste zorg van de corporaties gaat op dit moment uit naar het tijdelijk huisvesten van alle gezinnen die nu plotsklaps dakloos zijn geworden.
Hiervoor zijn medewerkers van de corporaties aan het werk in de Diekmanhal waar veel mensen zijn ondergebracht. Ook zijn alle kantoren van de corporaties bemand en zijn er crisisteams geformeerd.
Geen duidelijke cijfers wel een eerste indicatie omvang De corporaties hebben nog geen duidelijk zicht op de omvang van de ramp omdat de binnenste cirkel van het gebied nog niet betreden mag worden. Vast staat, aan de hand van de televisiebeelden en de waarnemingen van medewerkers van corporaties die zelf in het getroffen gebied woonden, dat een deel van de corporatiewoningen totaal verwoest is. Een omliggend deel grote schade heeft en dat van flatgebouwen in de omgeving onduidelijk is of deze constructief in een bouwkundig goede staat verkeren. Deze inventarisatie van de buitenste cirkel van het rampgebied worden op dit moment gemaakt.

Naast de onderhoudsmensen van de corporaties staat de aannemerij staat met zo'n 160 medewerkers klaar om woningen te herstellen of dicht te timmeren. Keukenfabrikanten en andere toeleveranciers zullen zorgen dat er zo spoedig mogelijk woningen klaar zijn voor herhuisvesting.
De Woonplaats weet inmiddels dat de 200 woningen Roomveld voorgoed van de kaart verdwenen zullen zijn. Dit betekent dat de bewoners uit deze wijk er niet meer op kunnen rekenen hier te kunnen wonen de komende twee jaar. Er zal elders gezocht moeten worden naar passende huisvesting.
Voor corporatie Domijn geldt hetzelfde voor de 120 woningen aan de Tollenstraat. Ook dit gebied zal opnieuw ingevuld moeten worden. Omdat ook de infrastructuur volledig van de kaart verdwenen is zal herinvulling zeker twee jaar gaan duren.

De materiele schade van De Woonplaats en Domijn wordt op dit moment geschat rond de 100 miljoen gulden. Corporatie Ons Huis schat haar schade op enkele miljoenen. Deze corporatie bezit ongeveer 100 woningen in de binnenste cirkel. Ook de Stichting Jongerenhuisvesting is door de ramp getroffen. 11 woningen zijn totaal van de aardbodem verdwenen. 155 woningen zijn totaal getroffen.
De klap voor de bewoners dat hun buurt totaal van de kaart verdwenen is, zal naast materiele schade ook psychische schade veroorzaken. Daarom hechten de corporaties belang aan goede opvang. Medewerkers van de corporatie zullen in persoonlijke contacten al hun wensen en problemen inventariseren en zoeken naar reële oplossingen. Hiervoor zal vakkundig geschoold personeel worden ingezet.

Woonruimteverdeling

De woonruimteverdeling in Enschede en in Oost Gelderland (bezit van De Woonplaats) zal de komende tijd alleen in het teken staan van huisvesting voor de mensen van het rampgebied. Er worden geen woningen toegewezen aan andere mensen. De corporaties zullen dan ook niet meer adverteren via de huiskrant of internet maar alleen de woningen toewijzen aan de mensen die nu dakloos zijn. Ongeacht van welke verhuurder de bewoners eerst huurden. De corporaties zijn van mening dat ook de huurgrenzen op dit moment niet relevant zijn.

Eerste opvang

De eerste zorg voor de corporaties is de eerste opvang. Nu wordt geïnventariseerd hoeveel lege woningen de corporaties gezamenlijk hebben. Corporaties uit Almelo, Hengelo en Oldenzaal hebben inmiddels ook leegkomend woningbezit toegezegd. Onduidelijk is of alle mensen die nu dakloos zijn onder dak gebracht kunnen worden. De corporaties hopen hier aan het einde van de dag meer uitsluitsel over te hebben. Wel zijn de corporaties hier optimistisch over. Belangrijk is dat de noodopvang in de Diekmanhal zo kort mogelijk duurt.

Herhuisvesting

Maandag en dinsdag worden alle bewoners uit het getroffen gebied van Domijn en De Woonplaats verzocht zich te melden bij de kantoren van de corporaties. Corporatie Ons Huis verzoekt deze dagen de bewoners zich te melden die uit het getroffen gebied komen en hulp nodig hebben. Daarnaast zullen de corporaties de bewoners actief benaderen. Bewoners zal worden gevraagd waar zij in de toekomst definitief willen wonen en eventuele met welke familieleden in de buurt.

De corporaties willen er alles aan doen dat sociale verbanden zoveel mogelijk gehandhaafd kunnen blijven. De Woonplaats en Domijn en Ons Huis willen woensdag alle bewoners uit het getroffen gebied een plan van aanpak kunnen meedelen. Duidelijkheid waar nu onzekerheid heerst is een eerste vereiste vinden de corporaties.

Vuurwerk in een woonwijk

Niet alle corporaties wisten, net zomin als veel bewoners, dat in de wijk sprake was van een vuurwerkopslag. De corporaties hebben nooit een aanleiding gehad om deze onderneming als risicovol aan te merken en hier nader onderzoek naar te doen. Uiteraard zijn de corporaties van mening dat een ramp als deze had niet mogen gebeuren, maar nu is het allereerst zaak om de omvang van de ramp in kaart te brengen en de bewoners op te vangen en te ondersteunen. . De corporaties zijn van mening dat vuurwerk van deze omvang niet in een woonwijk opgeslagen mag worden. Als de eerste zorg van de corporaties: herhuisvesting van de bewoners, gerealiseerd is zal uiteraard inzicht gevraagd worden in de vergunningen en wijze van nakoming. De corporaties bezinnen zich op de vraag of in de toekomst voor ieder deel van het woningbezit een inventarisatie gemaakt moet worden van potentiële risicovolle ondernemingen. Vooralsnog ligt dit in de lijn van de overheid die toeziet op het naleven van onder andere de hinderwetvergunning.

Schade

De schatting van de schade is een eerste indicatie. De verzekeringsmaatschappijen zijn op dit moment ingeschakeld om de schade te inventariseren. Na de inventarisatie zal bekeken worden op wie de schade wordt verhaald. Deze vraag ligt op dit moment bij de betreffende verzekeringsmaatschappijen.

Coördinatie

De corporaties werken nauw samen met de gemeente Enschede om de opvang van de bewoners te realiseren.

Coördinatie namens de corporaties wordt gedaan door corporatie Domijn.

Bewonersvoorlichting

De eerste zorg van de corporaties is voor de bewoners. Daarom zal aan opvang en voorlichting veel aandacht worden besteed. De corporaties zullen hiervoor gebruik maken van hun gebruikelijke kanalen en het wekelijkse huis-qaan huis blad.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...