Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Indiaan op bezoek in kader van actie voor volken Brazilië

Datum nieuwsfeit: 15-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Kerken in Aktie

Kerken in Aktie ijvert voor rechten inheemse volken Brazilië

Op uitnodiging van Kerken in Aktie brengt de indiaan Lucio Flores, organisator van de onlangs gehouden regionale indianenconferentie in West-Brazilië, een bezoek aan Nederland. Hij arriveert op 15 mei en van 18 tot en met 21 mei verblijft hij in Noord-Nederland voor o.a. bezoeken aan Assen en Emmen.

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de Portugees Pedro Álvares Cabral voet aan land zette in wat later Brazilië zou gaan heten. Deze 'ontdekking'- de inheemse volken spreken van een invasie - betekende voor de inheemse bevolking het begin van 500 jaar onderdrukking en armoede. Verdreven van hun grond, tot slaaf gemaakt door de Portugezen, bijna uitgeroeid door Europese ziektes en gedwongen tot assimilatie, grijpen de inheemse volken de herdenking van de 'ontdekking' aan om een krachtig protest te laten horen. Hun belangrijkste eis is die om afbakening en registratie van het land van hun voorouders. Dat land wordt nu bezet door grote en kleine boeren, mijn- en bosbouwondernemingen en economische projecten van de overheid die niet ten goede komen aan de inheemse bevolking.

In april organiseerden de indiaanse volken in het hele land regionale conferenties en protestmarsen die uitmondden in een grote demonstratie in de hoofdstad Brasila van waaruit een grote karavaan naar Porto Seguro trok, de plaats waar Cabral landde. De Braziliaanse politie reageerde bruut op de vreedzaam demonstrerende inheemse volken.

Ds. Lucio Flores, behorend tot het Terena-volk en medeorganisator van de evenementen, is directeur van GTME, een protestante ontwikkelingsorganisatie in de deelstaat Mato Grosso. Flores: "Wat we willen, en wat we als prioriteit zien, zijn zaken waar de indianen voor hun overleven van afhankelijk zijn: grond, volwaardig meetellen als burger in de Braziliaanse samenleving, geweldloosheid, respect, gezondheidszorg en onderwijs.

In Nederland vraagt de 'Coalitie van Inheemse Volken van Brazilië', waarvan o.a. Kerken in Aktie, Vastenaktie en Solidaridad deel uitmaken aandacht voor de wrede geschiedenis van de afgelopen 500 jaar. Volgende week ontvangen Nederlandse politici van de coalitie voorstellen om in het Nederlandse beleid t.a.v. Brazilië de leefsituatie van de inheemse volken te verbeteren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie