Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslaggeving KNMI over ramp in Enschede

Datum nieuwsfeit: 15-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Dossier Enschede.
Rookpluim zichtbaar in noordelijk Nederland op radar en satelliet. Rookpluim Enschede zichtbaar op radar en satelliet. Op deze pagina beelden van de radar en de NOAA-satelliet. Links is te zien hoe na 15.45 uur een radarecho t.g.v. de rookpluim tot ontwikkeling komt. Rechts op de NOAA-foto hoe een zwarte band zichtbaar is die met de zuidoostelijke wind richting Noordoostpolder trekt.

05radar3.gif (38311 bytes) 05ramp_enschede.jpg (17797 bytes)

Op de satellietfoto hier links is de rook al gevorderd tot bij Steenwijk. Overijssel wordt dus helemaal bestreken door de rook uit Enschede.

De eerste beelden van weeramateur en RTV-oost.
Weeramateur Herman Harperink woont in Hengelo en heeft altijd zijn webcam aan. Links de beelden vanuit Enschede, rechts die vanuit Hengelo. Kijk ook op zijn website..

overzicht5.jpg (8844 bytes) overzicht1.jpg (10960 bytes) overzicht3.jpg (8790 bytes) overzicht4.jpg (11216 bytes)

Verslag uit Almelo van de wolk.
Weeramateur Frits Westra uit Almelo meldde dat hij vanaf 15.30 uur een paddestoelwolk zag ontstaan boven Enschede. Uit de rookpluim ten zuiden van Almelo leek gedurende ongeveer een kwartier een soort witte "fall-out" te komen. Deze witte nevel bereikte de grond en onttrok enige tijd het zicht op het erachter liggende gebied. Vanuit Delden werd neerslag in de vorm van as, papiersnippers en complete vuurwerkverpakkingen gemeld. Deze neerslag is zaterdagavond door het RIVM onderzocht. In Almelo begon de donkere rookpluim, die steeds breder en langer werd, de zon aan het zicht te onttrekken; de temperatuur daalde voelbaar.
Vanaf ongeveer 17.30 uur begon de rookpluim de aandacht te trekken van verkeersvliegtuigen op grotere hoogte. Om ca. 18.00 uur werd door een paar toestellen die van Schiphol naar het oosten opstegen aan Amsterdam Radar een hoogte van de "cloud" gemeld die varieerde van 12.000 tot 15.000 voet. (4 a 5 kilometer) Om 19.00 uur was de rookpluim niet meer als zodanig te herkennen. Het leek meer op een veld witte sluierbewolking. Van het westen via het zuiden naar het oosten kijkend werd de pluim echter steeds donkerder tot hij eindigde in een dikke zwarte zuil die ergens achter Hengelo uit de grond leek op te wellen.

Rookwolk Enschede ook elders te zien.

05hd.jpg (24116 bytes)

Grootebroek - Arie Verrips De rookpluim was ook in Houten laag aan de horizon op drie graden hoogte te zien. Vanuit Harderwijk werd door weeramateur Hoppe dit met zijn webcam vastgelegd. Vanuit Almere, Grootebroek (NH) en Akmarijp (FL) kwamen ook meldingen. In alle gevallen ging het om een soort grijze stratusbewolking. Deze is tot zonsondergang te zien geweest.

Seismologie: De explosie van de opslagplaats voor vuurwerk in Enschede werd zaterdagmiddag door seismologen geregistreerd tot in Nederlands-Limburg. Volgens deskundigen zou 100.000 kilogram vuurwerk de lucht ingegaan zijn. Ter vergelijking: een vliegtuigbom heeft een kracht van 1.000 kilogram.

Luchtverontreiniging.
Zondagmiddag berichten de media dat de luchtverontreiniging mee valt....... Alleen in de buurt zou asbest neergekomen zijn. Deeltjes uit de wolk kwamen tot in Nijverdal neer. Volgens het RIVM zat daar geen asbest bij.

Reacties op Internet betreffende de enorme rookwolk. P van Zuil schrijft in een nieuwsgroep: De weervrouw van RTL4 had het op het zes uur journaal over wat 'stapelwolken' boven Enschede. Wat een flater.
Weereldnieuws

© 2000 - VERENIGING VOOR WEERKUNDE EN KLIMATOLOGIE

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie