Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Spectaculaire onroerend goed transactie in Washington

Datum nieuwsfeit: 15-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VAN DOORN EN ASSOCIATES

Spectaculaire Onroerend Goed transactie in Washington
Een groep Nederlandse beleggers verkoopt hun belang in de Warner Building, in Washington DC USA

Washington DC, 15 mei 2000.

De Warner Building, gelegen aan Pennsylvania Avenue 1299 NW, is verworven door een partnership waarvan deel uitmaken de The Kaempfer Company, een lokale 'downtown' ontwikkelaar, en DIV Deutsche Immoblilienfonds Verwaltungsgesellschaft für Grundbesitzanlagen mbH, het onroerend goed fonds van Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale ('Helaba').
Real Estate Capital Partners in New York vertegenwoordigde Helaba en zal gaan optreden als asset manager voor de investeerders. De benodigde financiering voor deze transactie is verstrekt door Helaba.
De president van de Kaempfer Company, Mitchell N. Schear, verklaarde zeer verheugd te zijn dat de Warner Building een belangrijk deel van hun portfolio zal blijven vormen.
Hij sprak zijn vertrouwen uit in de toekomst van 'downtown' DC en de toenemende bedrijvigheid in de hoofdstad.
Het project was eigendom van Warner Theatre Associates Limited Partnership dat eind jaren 80 startte met de renovatie en herontwikkeling van het historische 40.000 square foot grote Warner Theatre met aangrenzend een nieuw 'Classs A' kantorencomplex met bijbehorende winkelruimten van 560.000 square foot.
De verkopers zijn 20 Nederlandse institutionele beleggers die hun belang hebben gebundeld in een US 'Real Estate Investment Trust'. Het management is in handen van Van Doorn & Associates b.v. te Zeist, in Washington DC vertegenwoordigd door Concord Partners.

Drs Iric A. van Doorn ligt de transactie als volgt toe: 'Na de positieve ontwikkelingen gedurende de afgelopen jaren zijn we van mening dat het juiste moment is aangebroken om te verkopen. Met name na de succesvolle herfinanciering en herstructurering van de Warner Building in 1996, heeft het project zich ontwikkeld tot een aantrekkelijke stabiele investering voor langere termijn. De Nederlandse investeerders hadden al eerder besloten om directe onroerend goed belangen in de USA, zo mogelijk, af te bouwen en waren van mening dat nu het moment was gekomen om tot verkoop over te gaan.
De Warner Building wordt gezien als een zeer vooraanstaand onroerend goed complex in downtown Washington en de verkoop van de Warner Building is een van de grootste transacties van een downtown project in de afgelopen 10 jaar. Deze transactie bevestigt de kracht van de downtown Washington DC onroerend goed markt, die voor kwaliteitsprojecten momenteel gekenmerkt wordt door hoge huren in samenhang met weinig leegstand. Door het relatief geringe bouwvolume dat de eerstkomende jaren wordt gerealiseerd, zal de onroerend goed markt zich naar verwachting verder versterken.' De Warner Building
Ontworpen door James Ingo Freed van het internationaal bekende architectenbureau Pei, Cobb, Freed & Partners beschikt de Warner over een spectaculaire façade toegevoegd aan de historische gevel van het theater. Kantoorverdiepingen variëren in grootte van 30.000 tot 50.000 square foot met uitzicht op 'Pennsylvania Avenue', het 'Freedom Plaza' en haar monumenten. Sedert de opening in 1992 is de Warner Building
100% verhuurd aan o.a. enkele van Washington's meest prestigieuze advocatenkantoren zoals Howrey Simon Arnold & White, Baker & Botts, Paul Hastings en Janofsky & Walker. Daarnaast is de Warner Building eveneens het plaatselijke hoofdkantoor van General Electric. Onderdeel van de herontwikkeling was, naast realisatie van de nieuwe kantoor- en winkelruimten, de complete herinrichting en het in oude glorie herstellen van het theater. Het vergrote podium en de verbetering van de overige faciliteiten heeft het theater in staat gesteld producties van wereldklasse binnen te halen en vele sterren te ontvangen waaronder Frank Sinatra, Liza Minelli, Tony Bennett en Mikhail Baryshnikov.
Het Warner Theatre is het enige gebouw in particulier bezit waarvan zowel het exterieur als het interieur onder monumentenzorg valt. Erkenning van de Warner Building is bevestigd door diverse awards van verschillende organisaties op gebied van design en historisch belang. In 1993 is de Warner Building door de DC Preservation Leage uitverkoren tot 'Preservation Leage Project' van dat jaar.
De Kaempfer Company
De Kaempfer Company kent een lange geschiedenis in relatie tot de Warner Building, zowel als oorspronkelijke koper, ontwikkelaar, beheerder en general partner in de nieuwe combinatie. J.W. Kaempfer startte de onderneming in 1977 met als activiteiten onroerend goed ontwikkeling en management en als adviseur. Het bedrijf staat nu bekend als een getalenteerde groep professionals die zich specialiseert in alle aspecten van de commerciële onroerend goed ontwikkeling. De doelstelling is om op een esthetisch verantwoorde manier projecten te realiseren en hiermee bij te dragen aan de leefbaarheid binnen de stadsgemeenschap. Inmiddels realiseerden zij in Washington DC meer dan 4 mln square foot commercieel onroerend goed, samen met vele architectenbureaus van wereldformaat zoals: I.M.Pei, Harry Cobb and James Freed, Cesar Pelli, Don Hisaka, David Childs en Sir Richard Rogers uit Engeland.

DIV

DIV Deutsche Immoblilienfonds Verwaltungsgesellschaft für Grundbesitzanlagen mbH is het onroerend goed fonds van Helaba. DIV's strategie is gericht op de verwerving van 1e klas onroerend goed op vooraanstaande locaties in Europa en in de Verenigde Staten. De verwerving van de Warner Building is het tweede project van DIV in de USA.

Helaba
De duitse bank Helaba verschafte de financiering voor de verwerving van de Warner Building en is de moedermaatschappij van DIV. Helaba is in 1953 opgericht onder de naam 'Hessische Landesbank'. Het hoofdkantoor staat in Frankfurt met vestigingen in Londen en in New York.
De bank opereert vanuit zes divisies bestaande uit: Real Estate, Financing, Asset Management, Treasury and Sales, Transactions Business and Service en Specialized Business.

Van Doorn & Associates b.v.
Onder leiding van de eigenaar van de vennootschap Drs Iric A. van Doorn is de verkoop van de Warner Building namens de Nederlandse institutionele beleggers gerealiseerd.
Gedurende de periode 1995-1999 was de heer van Doorn belast met de leiding van de Noro Group of Companies en de herstructurering en afwikkeling van de Noro onroerend goed fondsen. De onderneming is actief op het gebied van ontwikkelingsprojecten, financieringen, management van onroerend goed en advieswerkzaamheden in Frankrijk, de Verenigde staten van Amerika en in Nederland. De onderneming heeft zich in de VS geassocieerd met Concord Partners, een in Washington DC gevestigde ontwikkelaar en adviseur op het gebied van onroerend goed.

Real Estate Capital Partners ('RECP')
RECP, opgericht in 1989, is gevestigd in New York en trad op als adviseur van de Duitse investeerders.
Sinds haar oprichting is RECP betrokken geweest bij investeringen in Amerikaanse onroerend goed projecten met een waarde van meer dan $2 mrd. De investeringen betroffen zowel appartementen als retail- en kantorencomplexen. De strategie is gericht op onroerend goed van hoge kwaliteit met stabiele rendementen op langere termein. RECP en Kaempfer zijn tevens partners in het project Pennsylvania Avenue 2099 dat momenteel in ontwikkeling is met een verwachte oplevering in januari 2001. Het ontwerp van dit project is van Harry Cobb van Pei, Cobb, Freed & Partners.

Voor nadere informatie over de verkoop van de Warner Building kunt u contact opnemen met:
Drs Iric A. van Doorn
Van Doorn & Associates
't Rond 7 , 3701 HS Zeist
P.O.Box 270, 3700 AG Zeist
+31(0)30 693 76 90 telephone
+31(0)30 693 76 99 fax
(vandoorn@vdassociates.nl)

Mitchell N. Schear
The Kaempfer Company

00-1-202-778 62 56

(mschear@kaempfer.com)


19 mei 00 09:34

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie