Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CNV over jaarverslag DNB: loonstijging onrealistisch

Datum nieuwsfeit: 16-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht Christelijk Nationaal Vakverbond


16/05/2000 - CNV-reactie op jaarverslag Nederlandsche Bank

Loonstijging van 1.5% in 2001 onrealistisch

Het pleidooi van de President van de Nederlandsche Bank voor een zeer beperkte contractloonstijging van 1,5% in 2001 staat ver van de werkelijkheid, aldus CNV-voorzitter Doekle Terpstra. Naar verwachting zullen de prijzen volgend jaar met ruim 3% stijgen. Bovendien is er sprake van een zeer gespannen arbeidsmarkt, iets wat ook door de President van de Nederlandsche Bank wordt gesignaleerd. In deze omstandigheden is een loonstijging van anderhalf procent onder de maat, aldus Terpstra.

Geen onverantwoord arbeidsvoorwaardenbeleid
Het CNV is het overigens wel met de President van de Nederlandsche Bank eens dat de gespannen situatie op de arbeidsmarkt niet mag leiden tot een onverantwoorde loonkostenontwikkeling. Deze waarschuwing geldt vooral de werkgevers die buiten de CAOs om de lonen van groepen werknemers omhoog stuwen. De huidige gunstige economische ontwikkeling moet worden ingezet voor het terugdringen van langdurige werkloosheid en een vermindering van het aantal gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Dat zal niet kunnen zonder een extra impuls van de kant van de overheid. Wat het CNV betreft kunnen daarvoor meevallers worden gebruikt die zijn ontstaan door de extra belasting- en premie-inkomsten. Het CNV pleit ervoor dat de overheid de prijsontwikkeling niet verder opdrijft door naast de BTW-verhoging nog andere inflatiestimulerende maatregelen te nemen. Concreet betekent dit een rem op de stijging van de huren, de locale lasten en de tarieven van het openbaar vervoer.Meer informatie voor de sociaal-economische redactie:

CNV-voorlichter Karin Jansen: 030 2913707 (w) of 06 53400399.


Naar de index met persberichten

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie