Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kruis en haan weer op toren st. Bavokerk in Haarlem

Datum nieuwsfeit: 16-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Kruis en haan weer op toren grote of st. Bavokerk

Kraanbedrijf Van Seumeren uit Beverwijk zet dinsdag 16 mei 2000 tussen circa 10.00 uur en 12.00 uur weer het smeedijzeren kruis en de vergulde haan op de toren van de Grote of St. Bavokerk aan de Grote Markt te Haarlem terug. Dit gebeurt met een hijskraan van 95 meter hoog. Tegelijkertijd worden ook de zg. ui-hekken (bevinden zich tussen de bogen die de ui vormen) weer aangebracht. Deze werkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd bij een windkracht boven 6 Beaufort!

Het kruis is gestaalstraald, thermisch verzinkt en heeft een drielaagse coating gekregen. Daarbij zijn ook koperen bollen aangebracht en verguld. De haan is met een hogedrukspuit schoongemaakt en opnieuw verguld. Verder is het draaimechanisme nagekeken en gesmeerd. Kruis en haan hebben een gewicht van ongeveer 300 Kg. Het kruis en de ui-hekken waren door corrosie aangetast. Het onderliggende loodwerk is voor een groot deel verdwenen (weggerot).

16 mei 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie