Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Branchescan EIM: 'Het particulier beveiligingsbedrijf'

Datum nieuwsfeit: 16-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

EIM
Italiëlaan 33
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer
Tel. 079 341 36 34
Fax 079 341 50 24
E-mail (info@eim.nl)


Het werkterrein van de particuliere beveiligingsbedrijven is zeer divers

16 mei 2000
Nummer 16
Inlichtingen: Heleen Stigter

De particuliere beveiligingsbedrijven in Nederland voeren een breed scala aan beveiligingsactiviteiten uit. De meeste particuliere manbewakingsbedrijven behalen omzet uit mobiele surveillance, objectbewaking, en controle en beveiliging bij evenementen. Manbewakingsbedrijven specialiseren zich doorgaans niet in een bepaalde beveiligingsactiviteit. Dit in tegenstelling tot de particuliere advies-, recherche- en schadeonderzoeksbureaus, die zich meer toeleggen op een bepaalde vorm van dienstverlening. Samenwerking tussen beveiligingsbedrijven onderling en surveillance in samenwerking met de politie komen geregeld voor. Dit blijkt uit de branchescan 'Het particulier beveiligingsbedrijf', die EIM heeft uitgevoerd.

Kleinschaligheid kenmerkt particuliere beveiligingsbranche

De particuliere beveiligingsbranche omvat naast de manbewakingsbedrijven en de advies-, recherche- en schadeonderzoeksbureaus (ars-bureaus), ook particuliere alarmcentrales en geld- en waardetransportbedrijven. In totaal zijn in de branche circa 450 bedrijven actief, waarvan overigens meer dan de helft bestaat uit manbewakings-bedrijven. De markt wordt gekenmerkt door veel kleine bedrijven; in meer dan een kwart van alle bedrijven is slechts één persoon werkzaam. Met name de ars-bureaus, die de laatste jaren flink in aantal toenemen, zijn kleinschalig van aard.

Sterke groei door toenemende vraag

In de beveiligingsbranche is duidelijk te merken dat de vraag naar beveiliging van personen en objecten toeneemt. De omzet in de branche steeg in 1998 met zo'n 35%. Ook de werkgelegenheid nam met bijna 30% toe in 1998. Deze groei komt voor een belangrijk deel voor rekening van de manbewakingsbedrijven. De totale werkgelegenheid in de particuliere beveiligingsbranche ligt naar schatting ver boven de 10.000 werkzame personen.

Gekwalificeerd personeeel is moeilijk te vinden

De verwachte groei van de totale werkgelegenheid in 1999 ligt met ongeveer 12% echter duidelijk lager dan de groei in 1998. Dit houdt mogelijk verband met de problemen die beveiligingsbedrijven ervaren om gekwalificeerd personeel te vinden. Volgens de 'Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus' dient een beveiligingsmedewerker in bezit te zijn van een Basisdiploma Algemeen Beveiligingsmedewerker. Naast de algehele krapte op de arbeidsmarkt, leggen deze wettelijke regels een extra druk op beveiligingsbedrijven om personeel te vinden.

Bestellen

De publicatie 'Het particulier beveiligingsbedrijf' , bestelnummer A9923, prijs 25,- (exclusief verzendkosten) kan ook telefonisch (079 341 36 34) of via de fax (079 341 50 24) bij EIM besteld worden. Voor Vastrechtabonnees geldt voor deze publicatie een korting van 40%. Bij de publicatie treft u een acceptgiro aan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie