Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Nijmegen: diagnostiseren van borstkanker

Datum nieuwsfeit: 16-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een oratie die in tweede helft van mei plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KUN, telefoon (024) 3612230/
3616000.


16-05-2000 Diagnostiseren van borstkanker

15:45 uur Dhr. dr. R. Holland
Oratie benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Faculteit der Medische Wetenschappen
Titel proefschrift: Met vroege ontdekking zijn wij er nog niet
Woonplaats: Nijmegen
Treurig genoeg neemt Nederland met jaarlijks ongeveer 9.000 borstkankers en
3.500 sterftegevallen een prominente plaats in binnen de wereldranglijst van borstkankerincidentie en -sterfte. Volgens de berekeningen zouden door een succesvol screeningsprogramma in Nederland jaarlijks 700 vrouwenlevens gered kunnen worden. Dit zou door de vroege detectie van de tumoren moeten worden bereikt. De invoering van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is zojuist voltooid, waardoor de vroege ontdekking van de tumoren nagenoeg geëffectueerd is. Hier staat tegenover dat landelijk een constant hoog niveau nadere diagnostiek en behandeling van patiënten met borstkanker nog niet is geëffectueerd. Dit kan op de beoogde sterftedaling een belemmerend effect hebben. Vandaar de stelling Met vroege ontdekking zijn wij er nog niet. Volgens het Nederlandse systeem worden patiënten met een door de screening ontdekte verdachte afwijking door de huisarts naar één van de 210 ziekenhuizen voor nadere diagnostiek en behandeling verwezen. In sommige ziekenhuizen zal een ervaren, toegewijd, mammateam de patiënte opvangen, maar in andere ziekenhuizen ontbreekt zo'n team. De winst door vroege detectie kan tenietgedaan worden door suboptimale nadere diagnostiek en behandeling. De oplossing moet gezocht worden in het installeren van een landelijk netwerk van zogenaamde "Mamma Klinieken" in de daarvoor geschikte ziekenhuizen. Huisartsen en zorgverzekeraars zouden een lijst van ziekenhuizen moeten hanteren waar hun patiënten met borstafwijkingen van een "top-zorg" verzekerd worden. De professionele voorwaarden voor het vestigen van zo'n Mamma Kliniek zijn zojuist neergelegd in twee documenten: het CBO document Het mammacarcinoom: Richtlijn voor screening en diagnostiek en de NABON-Nota De organisatie van diagnostiek en behandeling van mammapathologie in Nederland.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie