Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA: EU-commissaris Nielson moet overwegen op te stappen

Datum nieuwsfeit: 16-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid


Commissaris Nielson Keizer zonder kleren?

Brussel, 16 mei 2000 Als EU-Commissaris Nielson niet langer verantwoordelijk blijkt te zijn voor ontwikkelings-samenwerking moet hij bezwaar aantekenen bij Commissievoorzitter Prodi en het Europees Parlement, en overwegen op te stappen, aldus Max van den Berg, leider van de PvdA-Eurodelegatie. De vèrgaande herstructurering binnen de Commissie op het vlak van extern beleid is van dien aard dat het Europees Parlement hierover moet worden geraadpleegd, aldus Van den Berg, vice-voorzitter van de commissie ontwikkelingssamenwerking.

In september 1999 werden hoorzittingen gehouden in het E.P. waarbij de kandidaat- Commissarissen hun portefeuilles verdedigden. Poul Nielson werd verantwoordelijk voor ontwikkelingssamenwerking. Hierbij werd met het fiat van het E.P. een ontschotting voorgesteld, waarbij verschillende Commisarissen elk verantwoordelijk werden gemaakt voor verschillende onderdelen van het buitenlands beleid, met dien verstande dat, in tegenstelling tot de vorige Commissie, de verantwoordelijkheden voor ontwikkelingsbeleid ditmaal duidelijk zouden zijn afgebakend.

Deze Commissarissen hebben nu gezamenlijk voorstellen gelanceerd om de gemeenschappelijke problemen in het externe beleid op te lossen, waarmee de verdeling van functies en verantwoordelijkheden diepgaand is gewijzigd.
Bij de evaluatie van het ontwikkelingsbeleid is een groot aantal problemen naar voren getreden. Zo ging de groei van het aantal programma's niet gepaard met de noodzakelijke aanpassingen op het niveau van de uitvoering. Door het schrijnend gebrek aan personeel zijn de verantwoordelijke instanties overbelast en vreest de Commissie dat de financiële en administratieve controle op de hulpactiviteiten in gevaar komt. Daarnaast leidt de te trage uitvoering tot een grote achterstand in de uitbetaling van reeds aangegane verplichtingen. De Commissie wijst erop dat de fragmentatie in de uitvoering van het ontwikkelingsbeleid te groot is en dat de 'instabiliteit van de uitvoerende structuren" geleid heeft tot "verwaterde verantwoordelijkheden".

Max van den Berg: "Het is vooral dat laatste waar het Europese Parlement zich grote zorgen om moet maken. Bij de hoorzittingen werd eenduidig vastgesteld dat er één Commissaris verantwoordelijk was voor ontwikkelingssamenwerking.
Voorgesteld wordt nu een kantoor op te richten dat onder de gezamenlijke leiding van de met het externe beleid belaste Commissarissen zou komen te staan. Daarmee dreigt het grootste gedeelte van de planning en uitvoering van de Europese hulp onder Commissaris Patten te gaan vallen. Commissaris Nielson mag wel meepraten, maar gaat alleen nog over humanitaire hulp en NGOs. Hij zou dan een keizer zonder kleren worden."

Van den Berg doet een beroep op Commissievoorzitter Prodi en de Commissarissen die voor het extern beleid verantwoordelijk zijn, zeer grondig na te denken over een dergelijke herstructurering. "Want versplintering van het ontwikkelingsbeleid is het laatste wat wij willen in een tijd dat juist behoefte bestaat aan een goede en gecoördineerde aanpak van de hulpverlening.
Juist nu de Commissie de armoedebestrijding centraal heeft gesteld in haar beleidsaanpak zou het absurd zijn de verantwoordelijkheid voor ontwikkelingssamenwerking te versplinteren en te marginaliseren", aldus van den Berg. Hij vindt dat Commissaris Nielson moet terugvechten en in de vergadering van de ontwikkelingscommissie volgende week opheldering moet verschaffen.

Voor verdere informatie: Rose Moers (003275 663188)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie