Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Antilichaam voorkomt afstoting bij transplantatie

Datum nieuwsfeit: 17-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Antilichaam voorkomt afstoting bij orgaantransplantatie

Het 'Leukocyte Common Antigen' (CD45) is een eiwit dat op alle witte bloedcellen voorkomt. Er bestaan zes verschillende varianten (isovormen) van het eiwit. Deze varianten ontstaan door drie verschillende 'bouwblokken' op verschillende manieren met elkaar te combineren. Lydia Visser ontwikkelde antilichamen die onderscheid kunnen maken tussen deze isovormen. Daarmee kon ze aantonen dat cellen met een andere functie ook verschillende varianten van het eiwit op hun celoppervlak hebben.

Met dezelfde antilichamen kunnen ook allerlei processen beïnvloed worden waarbij witte bloedcellen betrokken zijn. Een van die processen is afstoting. Het is al gelukt om met antilichamen afstoting te voorkomen bij muizen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. De promovendus onderzocht hoe dat in zijn werk gaat. Klaarblijkelijk vangen de antilichamen de witte bloedcellen uit het bloed weg voordat ze het getransplanteerde orgaan kunnen bereiken. In dat orgaan ontstaat vervolgens een milieu dat afstoting tegengaat en tolerantie bevordert. Na het stopzetten van de therapie houdt dat milieu zichzelf in stand. Daarom hoeft de behandeling niet langer dan een paar dagen te duren.

Tenslotte testte Visser antilichamen tegen het menselijke CD45-eiwit. Ze vond verschillende antilichamen die witte bloedcellen aan de hand van dit eiwit kunnen herkennen én blokkeren. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de richting van klinische toepassing. "We hopen deze antilichamen in de toekomst te kunnen gaan gebruiken om afstotingsreacties bij een transplantatie te voorkomen," zegt Visser. "Een belangrijk voordeel van de behandeling is dat patiënten niet meer hun hele leven medicijnen hoeven te gebruiken. En omdat de afweer niet helemaal geremd wordt, zal de kans op infecties minder zijn dan bij de traditionele geneesmiddelen."

Mevrouw Visser (Marknesse, 1960) studeerde aan de School voor Laboratorium Onderwijs. Zij verrichtte haar promotieonderzoek binnen onderzoekschool GUIDE van de RUG.

Datum en tijd

woensdag 17 mei 2000, 16.00 uur

Promovendus

mw. A. Visser, tel. (050)361 95 20, fax (050)363 25 10, e-mail (l.visser@path.azg.nl) (werk)

Proefschrift

Antibodies against leucocyte Common Antigen (CD45). Applications in immunomodulation

Promotor

prof.dr. S. Poppema

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie