Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord kamervragen gebruik Soesterberg door Amerikanen

Datum nieuwsfeit: 17-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie
Kamervragen en antwoorden


Gebruik vliegbasis Soesterberg door Amerikaanse luchtmacht

17-05-2000

Onderwerp
Vragen van het Tweede-Kamerlid Van den Doel over beëindiging van het gebruik door de Amerikaanse luchtmacht van de vliegbasis Soesterberg.

Vraag 1
Kent u het bericht van 15 februari jl.van de Defensie Link (US Department of Defense) waarin wordt medegedeeld dat is besloten om een einde te maken aan het gebruik van de vliegbasis Soesterberg als Co-located Base?

Antwoord
Ja

Vraag 2
Zo ja, hebben de VS de Nederlandse regering op de hoogte gesteld van de beëindiging van het gebruik door de Amerikaanse luchtmacht van de vliegbasis Soesterberg als co-located base?

Vraag 3
Zo neen,waarom niet?

Antwoord 2 en 3
Over dit onderwerp is op 4 mei jl. formeel mondeling van VS-zijde vernomen dat de COB-status komt te vervallen. Toegezegd is dat dit zo spoedig mogelijk schriftelijk zal worden bevestigd.
Vraag 4
Welke gevolgen heeft dit voor de geluidszonering, benogdigde faciliteiten en infrastructuur op de vliegbasis Soesterberg?
Antwoord 4
Nu de COB-status zal vervallen, komt het aantal voor de Amerikaanse jachtvliegtuigen gereserveerde vliegbewegingen te vervallen. Een onderzoek zal worden gestart om te bezien welke aanpassing aan de geluidszonering mogelijk is.

Omdat de vliegbasis onveranderd opengesteld blijft, dienen de voor openstelling benodigde en reeds bestaande faciliteiten te worden gehandhaafd. Het merendeel van de voor de US Air Force aanwezige faciliteiten en infrastructuur heeft na het vertrek van de Amerikaanse eenheid een herbestemming gevonden.

Vraag 5
Wat zijn de gevolgen voor de operationele status van de basis?
Antwoord 5
Vliegbasis Soesterberg blijft de thuisbasis van twee transporthelikoptersquadrons. Na het wegvallen van de COB-taak blijft Soesterberg een reserve-vliegveld voor Nederlandse F-16's.
Vraag 6
Welke investeringen zijn de laatste vijf jaar gepleegd t.b.v. de COB-status?

Antwoord 6
Aan klein onderhoud is de afgelopen 5 jaar in totaal ca. Mf 5 uitgegeven. De benodigde fondsen zijn ten laste gekomen van de begroting van de VS. Aan investeringen voor diverse projecten heeft de KLu een bedrag van Mf 12,2 uitgegeven. Dit betreft voorfinancieringen die door de NAVO worden terugbetaald. Van dit bedrag is inmiddels Mf 3,4 aan de KLu terugbetaald.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie