Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Evaluatierapport project 'Maatwerk naar Werk' in Emmen

Datum nieuwsfeit: 17-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Emmen


Persbericht: project 'Maatwerk naar Werk', 17 mei 2000

Evaluatierapport project 'Maatwerk naar Werk':
Persoonlijke benadering helpt fase 4 klanten aan werk!
"Een goed uitgevoerde vorm van intensieve bemiddeling, waarbij cliënten worden gekoppeld aan hun eigen bemiddelingsconsulent, leidt tot een aanzienlijke verhoging van de uitstroom van fase 4-cliënten naar werk of scholing." Dit is een van de belangrijkste conclusies uit het eindrapport van het participatieproject voor moeilijke plaatsbare bijstandsontvangers in de gemeenten Emmen en Coevorden. Het project Maatwerk naar werk, een nauwe samenwerking tussen beide gemeenten, arbeidsvoorziening en Maatwerk, werd uitgevoerd in de periode 15 maart 1999 tot 15 maart 2000. Het is de eerste keer dat de gemeente Emmen inkoopgelden toegewezen heeft aan een samenwerkingsproject met externe partners en zelf de regie voert.

Het oorspronkelijke doel van het project is ruimschoots gehaald. In totaal namen 340 fase 4-cliënten deel aan het project: 146 in Emmen en 194 in Coevorden. In totaal 90 cliënten zijn duurzaam bemiddeld naar regulier werk. Van deze plaatsingen werden er 49 in Emmen gerealiseerd en 41 in Coevorden. In Coevorden waren minder consulenten actief. Dat verklaart het relatief kleiner aantal bemiddelingen in Coevorden. Opvallend is dat 25% van deze geplaatsen 40 jaar of ouder is, 13 % van allochtone afkomst is en 63% 3 jaar of langer werkloos was. Van deze groep was zelfs 11% langer dan 11 jaar werkloos!

Daarnaast zijn 109 van de 340 deelnemers geplaatst naar additioneel of onbetaald werk of naar scholing. Van hen werden 56 personen bemiddeld naar een WIW-dienstverband bij Bureau Regionale Arbeids Projecten (RAP). Ook deze cliënten hebben daardoor de uitkeringssituatie verlaten. Nog eens 8 cliënten zijn geplaatst op een stageplaats of vrijwilligerswerk. 42 cliënten werden doorgeleid naar een scholingstraject of een leerwerktraject, waarbij het in vier gevallen gaat om een scholingstraject met baangarantie.

Aan het einde van het project waren van het bemiddelingsbestand van 340 cliënten nog 141 cliënten in bemiddeling.

Het vervolg

Uit het project blijkt dat er met intensieve begeleiding kansen en mogelijkheden zijn voor fase 4-klanten. Het project heeft inmiddels een vervolg gekregen in het project Impuls, waarin een vergelijkbare methodiek (persoonlijke coaches) wordt gehanteerd. Een groot deel van de 141 overgebleven cliënten worden verder bemiddeld in het Impuls-project. De andere overgebleven deelnemers zijn terug verwezen naar de gemeentelijke afdelingen Sociale Zaken, door wie zij verder begeleid zullen worden.


Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend (c)2000 Gemeente Emmen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie