Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rookpluim Enschede op KNMI radar en satelliet zichtbaar

Datum nieuwsfeit: 17-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Achtergrond

Rookpluim Enschede op KNMI radar en satelliet zichtbaar

De enorme rookwolk die op 13 mei in Enschede ontstond na de explosie van de vuurwerkopslag is van veraf zichtbaar geweest. De afmeting van de rookpluim en de dichtheid ervan waren zo groot dat ze op de KNMI-radar en door de weersatelliet waren te vinden.

De radar van het KNMI is speciaal afgesteld op het waarnemen van regendruppels. De reflectie van het radarsignaal tegen de druppels wordt op een beeldscherm zichtbaar gemaakt. In de roet- en rookpluim van de explosie bevonden zich voldoende deeltjes om ook dezelfde reflecties van het radarsignaal te geven. Enkele uren lang is de radarecho van de rookdeeltjes zichtbaar geweest. Als voorbeeld is het beeld van half vijf 's middags weergegeven. Zwakke reflectie is lichtblauw, de donkerblauwe en zwarte kleur toont het gebeid met een sterkere radarecho.

Ook vanuit de weersatelliet is de rookpluim zichtbaar. De NOAA-weersatelliet, die een aantal malen per dag over onze omgeving trekt, registreerde de rookpluim onder andere om 20 minuten voor acht 's avonds. De foto, gemaakt vanaf een hoogte van zo'n 800 kilometer, toont een langwerpige sliert die vanuit Twente naar het noordwesten loopt. De lengte van de rooksliert is dan al zo'n 95 kilometer. Niet alleen vanuit de ruimte was de rookwolk zichtbaar. Ook waarnemers op de grond noteerden het. De meteowaarnemer op vliegbasis Twenthe noteerde het in zijn waarnemingen gedurende vele uren. Ook de waarnemer in De Bilt kon vanaf het dak van het KNMI gebouw de rookpluim boven Overijssel herkennen.

Naast het observeren van de pluim was het KNMI ook nog op een andere wijze betrokken bij de voorlichting. Met name de brandweer en de reddingsdiensten werden van informatie voorzien over de verwachte wind- en weersituatie. De richting van de wind, zowel op de grond als in de hogere luchtlagen is van belang om in te schatten waar de verontreiniging naar toe drijft. Ondersteuning van brandweer en reddingsdiensten is een van de kerntaken van het KNMI.

Registratie van de luchtdruk door weeramateur Ronnie van Alstede in Enschede (in voorbereiding)


* Registratie explosies Enschede seismisch KNMI-station Winterswijk
* NOAA satellietopnamen rookpluim

* Rookwolk Enschede (Verslag weeramateurs)
Laatste wijziging: 17 mei 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie