Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tesselseplein Den Haag opnieuw ingericht als centraal plein

Datum nieuwsfeit: 17-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag


Persberichten >> Tesselseplein opnieuw ingericht als centraal plein

De wethouders Noordanus van ROSV en Meijer van VBBS stellen hun raadscommissies voor de zogenaamde tweerichtingen-variant als uitgangspunt te nemen voor de herinrichting van het Tesselseplein in Duindorp. De betrokken partijen konden het in de voorbereiding niet over één model eens worden. De wethouders kiezen nu voor verdere uitwerking van de tweerichtingen-variant vanwege de veiligheid en de overzichtelijkheid.

Het Tesselseplein heeft een matige uitstraling en komt als de 'huiskamer' van Duindorp niet voldoende uit de verf. Met de nieuwe inrichting wil de gemeente het plein als verblijfs- en winkelgebied versterken. Andere voorgenomen maatregelen om dit te bereiken zijn de vestiging van een supermarkt, de herbranchering van winkels en het verplaatsen van de eindhalte van bus 23 naar het Markenseplein, de keerlus van tramlijn 12. Goede bereikbaarheid, voldoende parkeergelegenheid en een aangenaam verblijfsklimaat gelden hierbij als voorwaarden. Het plein is onderdeel van een ontsluitingsroute van Duindorp.

Werkgroep herinrichting Tesselseplein

Sinds april 1999 buigt de werkgroep herinrichting Tesselseplein zich over de nieuwe inrichting. In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van de gemeente, de bewonersraad Duindorp, het wijkberaad Duindorp, de winkeliers, de HTM, de politie, Woningbeheer en architectenbureau Mecanoo. Een programma van eisen waaraan de nieuwe inrichting moet voldoen, diende daarbij als leidraad. De werkgroep heeft diverse varianten besproken, maar kon helaas niet tot een model komen waarin de wensen van alle partijen verenigd zijn.

Twee varianten

Uiteindelijk zijn twee varianten overgebleven: de tweerichtingen-variant (tweerichtings-verkeer rondom het plein) en de chicane-variant, waarbij de pleinruimte door de doorgaande rijbaan wordt opgedeeld in twee grotere en twee kleinere verblijfsruimtes, direct gelegen aan de gevelwanden en de winkels. De gemeente en HTM hebben de voorkeur voor de eerste; de winkeliersvereniging, de bewoners van het Tesselseplein en de bewonersraad kiezen voor de laatste variant. Het wijkberaad Duindorp, Vestia, Woningbeheer, politie en Laurus BV (supermarkt) hebben zich neutraal opgesteld. Afgesproken werd beide varianten met een ambtelijk advies aan B&W en de raadscommissies ROSV en VBBS voor te leggen.

Veiligheid en overzichtelijkheid

De wethouders Noordanus en Meijer stellen de raad voor het tweerichtingen-model te kiezen. Zij hebben zich bij hun keuze laten leiden door de werkgroep Verkeersveiligheid Den Haag en de Advies Commissie Openbare Ruimte (ACOR). De werkgroep Verkeersveiligheid Den Haag geeft uit verkeersveiligheidsoogpunt de voorkeur aan de tweerichtingen-variant; de ACOR vindt de structuur van het plein in deze variant overzichtelijker. De commissies bespreken het voorstel op 24 mei in een gezamenlijke vergadering.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie