Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Succesvolle missie West-Vlaanderen naar China

Datum nieuwsfeit: 18-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Succesvolle provinciale missie naar China Brugge, 18/5/2000
Een delegatie van de provincie West-Vlaanderen, onder leiding van gouverneur Paul Breyne en gedeputeerde Marie-Claire Van der Stichele-De Jaegere, heeft vorige week met succes haar eerste economische missie naar China beëindigd.

De provincie West-Vlaanderen heeft in juni 1998 een intentie tot samenwerking ondertekend met de Chinese provincie Zhejiang. Naar aanleiding van het recente bezoek werd een officieel vriendschapsakkoord ondertekend, in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Filip en Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel dhr. P. Chevalier. Ook de provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt de samenwerking en was bij dit bezoek aan Zhejiang aanwezig.

Doel van de samenwerking is voornamelijk drempelverlagend en faciliterend te werken naar de West-Vlaamse bedrijven toe die interesse tonen voor de Chinese markt. Zhejiang is immers een van de meest welvarende Chinese provincies. De geografische ligging aan de kust, net ten zuiden van de economische metropool Shanghai speelt hierbij een belangrijke rol. Daarenboven heeft deze provincie, evenals West-Vlaanderen, een sterke KMO-structuur, vrij sterk gespecialiseerd in landbouw en textiel.

De missie werd gekoppeld aan de Belgische economische missie naar China van de B.D.B.H.. Verschillende provincies hebben overigens hun initiatieven naar China toe gekoppeld aan deze nationale missie om hun bestaande relaties te ontwikkelen, om formeel relaties aan te knopen of om eerste contacten te leggen. Deze manier biedt de provincies een uitstekend forum voor het ontwikkelen van de eigen contacten. Daarenboven versterkt het het netwerk van overheden en organisaties dat binnen België naar China toe wordt uitgebouwd.

De provincie West-Vlaanderen maakte van de gelegenheid van het bezoek van de B.D.B.H.-missie op 6 mei 2000 aan partner Zhejiang gebruik om op 7 en 8 mei 2000 een extra tweedaagse te organiseren in Zhejiang waarbij de West-Vlaamse bedrijven concrete business-contacten konden leggen met potentiële Chinese partners. De vijf bedrijven die deel uitmaakten van de provinciale delegatie (Picanol, Pinguin, Richard Vrand, Firma Martin en Anaf Products) maakten hiervan gretig gebruik. Daarnaast werden ook contacten gelegd met de havenauthoriteiten van Ningbo.

Verder heeft de provincie West-Vlaanderen in Shanghai een ontmoeting georganiseerd met alle West-Vlaamse bedrijven actief in en met China. De bedrijven kregen hierdoor de kans Chinese ervaringen uit te wisselen, en ook voor de provincie zijn de lessen die de ervaren bedrijven in China opdoen nuttig voor de verdere uitbouw van de samenwerking.

Tot slot werd in Beijing een onderhoud verkregen met het nationale ministerie voor economische samenwerking en buitenlandse handel. Ook deze contacten zullen in de toekomst kunnen worden gebruikt om de initiatieven van zowel provincie als bedrijven verder te ondersteunen.

De provincie West-Vlaanderen hoopt de eigen bedrijven door middel van de samenwerking met Zhejiang, met concrete ondersteunende initiatieven zoals deze missie, een toegangspoort te bieden naar de Chinese markt toe, om als dusdanig de positie van de West-Vlaamse bedrijven in de groeiende wereldeconomie te versterken. Zhejiang lijkt hiertoe een geschikte partner, gezien de economische structuur en vooruitgang, gezien ook de sterke positie binnen China; daarenboven beschikken de provincies in China over uitgebreide bevoegdheden met betrekking tot export/import en investeringsdossiers.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Provincie West-Vlaanderen, Dienst Externe Relaties, Tom Van Welden (tel: 050/403.417; fax: 050/403.106; e-mail:
tom.van_welden@west-vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie