Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zimbabwaanse oppositie op politieke missie in Europa

Datum nieuwsfeit: 18-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
HIVOS

Delegatie Zimbabwaanse oppositie op politiek-strategische missie in Europa

Logo NCA Op uitnodiging van het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) en het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (Hivos), en in samenwerking met Amnesty International Nederland, Icco, FNV Mondiaal en Novib, is een driemansdelegatie van vertegenwoordigers van de National Constitutional Assembly (NCA) uit Zimbabwe op politiek-strategische missie in Europa. Voor meer informatie - persbericht 12 mei.

ZNF/WTO-conferentie

Op 25 mei wordt in Amsterdam de internationale WTO-conferentie: "linking with development" gehouden. Tijdens de conferentie zullen verschillende workshops worden gehouden, welke worden gevolgd door een publiek debat. Klik hier voor een overzicht van de workshops. De conferentie is een initiatief van de Zuid-Noord federatie, een samenwerkingsverband van veertien maatschappelijke organisaties, waaronder Hivos.

Logo ZNF
Met dit project wil ZNF, in samenwerking met onder andere zuidelijke NGO's, de posities van burgers ten opzichte van WTO-issues versterken en het debat rond het handel- en investeringsbeleid in Noord en Zuid stimuleren. Klik hier voor meer informatie over deze conferentie.
Hivos zeer ongerust over politieke situatie Zimbabwe

Een aantal Nederlandse ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties heeft een persverklaring en een brief opgesteld over de explosieve politieke toestand in Zimbabwe. Onder aanvoering van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZa) hebben Hivos, Icco en Novib via deze brief bij de Ministers Herfkens en Van Aartsen hun grote ongerustheid uitgesproken over de verslechterende situatie in Zimbabwe.

Klik hier voor de integrale tekst van de brief en hier voor de persverklaring van 28 april 2000

Europese Wereldwinkeldag

Op zaterdag 20 mei vindt alweer voor de vijfde keer de Europese Wereldwinkeldag plaats. Tijdens deze 'open dag' vestigen de ruim vierhonderd Wereldwinkels in Nederland dit jaar de aandacht op het levensmiddelenassortiment in de Wereldwinkels. Iedere Wereldwinkel vult dit thema op zijn eigen manier in; zo kunnen er producten geproefd worden en bieden sommige Wereldwinkels Derde Wereld maaltijden aan.

ww-logo
Daarnaast wordt tijdens deze dag ook aandacht gevraagd voor de positie van de ontwikkelingslanden binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO. In het kader hiervan zijn in samenwerking met Hivos en Fair Trade twee vertegenwoordigers van Progressive Farmer Association (PFA) uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland. PFA is een organisatie van Thaise rijstboeren en producent van de Pandanrijst van Fair Trade. Tijdens de Europese Wereldwinkeldag zullen zij enkele Wereldwinkels bezoeken. Klik hier voor meer informatie over de Europese Wereldwinkeldag.

Schone Kleren Kampagne

postercampagne Een groot aantal maatschappelijke organisaties, waaronder Hivos, is een campagne gestart rond Euro 2000 om de slechte arbeidsomstandigheden in de sportartikelenindustrie te verbeteren. Deze campagne bevat verschillende acties zoals een kaartenactie, faxactie, protestbriefactie en een posteractie (Zie afbeelding hiernaast). Deze poster is aan te vragen via de FNV servicelijn.

Voor meer informatie: FNV servicelijn 0900-3300300 (22 cent per minuut)

Drukbezochte presentatie ICT beleids- en actieprogramma

In het futuristische Media Plaza te Utrecht presenteerde Hivos onlangs onder grote belangstelling van zowel collega-organisaties, pers en organisaties uit de ICT-branche, zijn ICT beleids- en actieprogramma. Met dit programma gaat Hivos actieve steun bieden aan maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden (ook wel NGO's genoemd) bij het benutten van de kansen en mogelijkheden die de informatierevolutie biedt.

Klik hier voor meer informatie en hier voor het verslag van deze presentatie.

Mevr.Anuradha Vittachi Mevr.Anuradha Vittachi,
Director OneWorld International
Tropenmuseum & VPRO presenteren Noorderlicht debat

Op dinsdagavond 23 mei organiseert het Tropenmuseum te Amsterdam een debat naar aanleiding van het tweeluik Aids 95/5 - 5/95 van programmamaker IJsbrand van Veelen (deel 1 is reeds op 9 mei uitgezonden, deel 2 van VPRO's Noorderlicht volgt op 16 mei op Nederland 3 om 20.18 uur). Voor reserveringen: Tropeninstituut, 020-5688 215
Aanvang filmvertoning: 19.30 uur Aanvang debat: 20.30 uur Locatie:Mauritszaal, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63, Amsterdam-Oost

Uitwisseling Kunstenaars Zimbabwe- Nederland

De afgelopen drie maanden woonde en werkte Bulelwa Madekurozwa, een beeldend kunstenares uit Zimbabwe, in Den Haag in het kader van een uitwisselingsprogramma. Het project werd opgezet door de artoteken Den Haag en Dordrecht en een galerie in Zimbabwe en werd gefinancierd door het Hivos Cultuurfonds. Naast Bulelwa deden nog de Zimbabwaan Richard Witikani en twee Nederlanders mee aan de uitwisseling. De belangrijkste doelstelling van het programma was de verdere ontwikkeling en ontplooiing van het kunstenaarsschap van de deelnemers.

In een vraaggesprek met Bulelwa bleek dat zij het heerlijk vond alleen maar met haar werk bezig te kunnen zijn. 'In Zimbabwe staat het leven in de weg. Je weet wel: rekeningen betalen, boodschappen doen, familieverplichtingen, lesgeven.' De uitwisseling leidt volgens haar tot beter onderling begrip. 'De ideeën die ik hier opdoe, neem ik mee naar huis en ik praat erover met collega's en studenten. In vergelijking met eten en onderdak is kunst misschien een luxe maar het is zeker geen overbodige luxe.'

Wereld Cinema Tour

Website Wereld Cinema tour Het Hivos Cultuurfonds biedt sinds 1995 financiële ondersteuning aan lokale particuliere organisaties in ontwikkelingslanden ten behoeve van onafhankelijke en vernieuwende initiatieven op het gebied van
film, literatuur, theater, dans, muziek en beeldende kunsten. Zo steunt het Cultuur Fonds in nauwe samenwerking met het Hubert Bals Fonds filmmakers uit ontwikkelingslanden. De Wereld Cinema Tour is een belangrijk onderdeel van het Wereld Cinema project. Tijdens de Wereld Cinema Tour worden van oktober tot en met mei elke maand de nieuwste en mooiste films vertoond in de filmtheaters van zestien steden verspreid over Nederland. Deze maand wordt de film 'Scenery' getoond. Deze film, onder regie van Zhao Jisong, China, beschrijft het verhaal van een jonge ambitieuze advocaat die klaar is om de wereld te veroveren. Het doel van het Wereld Cinema project is verrijking van het filmaanbod in Nederland en bekendheid geven aan andere (film) culturen. Voor meer informatie over de Wereldcinema tour 1999/2000 kunt u bellen naar 010 - 890 90 90 of de website www.iffrotterdam.nl bezoeken.

Informele arbeid in India

1 mei - de Internationale Dag van de Arbeid. Na een rondreis in New Delhi en Ahmedabad, heeft het Nationaal Vakbondsmuseum in Amsterdam de Nederlandse primeur met de fototentoonstelling 'Down and out. Labouring under global capitalism'. De foto's laten de vele gezichten zien van de informele sector in India, bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden, migratie en huisvesting. De tentoonstelling sluit aan op het gelijknamige fotoboek dat is samengesteld door de sociaal-wetenschappers Jan Breman en Arvind N. Das en de fotograaf Ravi Agarwal. Het Hivos-regiokantoor in Bangalore is medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van boek en tentoonstelling.
De tentoonstelling is de hele maand mei vrij toegankelijk voor het publiek.

Boek Down and Out

(webpartners) OneWorld Online africaserver

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie