Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van Kemenade ontvangt publicatie over oorlogservaringen

Datum nieuwsfeit: 18-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT, donderdag 11 MEI 2000

Commissaris Van Kemenade ontvangt publicatie over oorlogservaringen kinderen uit Japanse bezetting

Op donderdag 18 mei a.s. om 16.00 uur zal de commissaris van de Koningin in Noord-Holland, prof. dr. J.A. van Kemenade, in het provinciehuis, Dreef 3 in Haarlem, een onderzoekspublicatie in ontvangst nemen. De pers wordt hierbij van harte uitgenodigd. De publicatie, getiteld "Vanuit een behoefte aan rechtvaardigheid" bundelt oorlogservaringen van leden van de vereniging Kinderen uit de Japanse bezetting en de Bersiap 1941-1949. De aanbieding zal geschieden door ir. H.Th. Bussemaker, voorzitter van de vereniging KJBB.
De publicatie is opgezet met het doel een bijdrage te leveren aan een maatschappelijke dialoog over de gevolgen van de Japanse bezetting. Aanleiding was het komende bezoek van de Japanse keizer aan Nederland (op 23 mei) , dat bij de Nederlanders die slachtoffer werden van de Japanse oorlog veel emoties heeft opgeroepen, zoals ook is gebleken in het statendebat over het voorstel een bijdrage te geven voor de Japanse kersentuin.
De vereniging heeft voor het onderzoek ondersteuning gekregen van het Noord-Hollands Participatie Instituut (NPI) . Aan de andragoog dr. F.A. Begemann is gevraagd een onderzoek te verrichten onder degenen die als kind in het voormalig Nederlands-Indië de oorlog hebben meegemaakt.
Dertien leden van de vereniging zijn geïnterviewd. Een verslag hiervan is besproken op een ledenvergadering en van commentaar voorzien. Het eindverslag is representatief voor de opvattingen in de vereniging.

Een samenvatting van het rapport is gemaakt in het Engels en Japans.


* Inlichtingen van provinciekant: Peter Heemskerk, bureau Communicatie, tel. (023) 514 40 10
Voor inlichtingen over het rapport: NPI, Jan Post, tel. (023) 531
91 30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie