Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief aan regering inzake begrip 'zelfstandig ondernemer'

Datum nieuwsfeit: 18-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV Zelfstandigen

Brief aan de regering inzake begrip "zelfstandig ondernemer"

Brief aan de regering

Als nieuwe vakbond voor zelfstandigen zonder personeel worden wij wekelijks door vele personen en instanties benaderd die grote problemen hebben met de interpretatie van de huidige wet- en regelgeving op het gebied van het ondernemers- en zelfstandigenbegrip.

Half maart hebben wij een campagne gevoerd met het thema "weet u zeker dat u eigen baas bent". Tijdens regiobijeenkomsten, per telefoon, mail, fax en post zijn er vele reacties binnen gekomen. Vele zelfstandigen hebben conflicten met de belastingdienst en/of uitvoeringsinstelling sociale zekerheid over de erkenning van hun zelfstandig ondernemerschap. Er hebben ook verschillende opdrachtgevers gereageerd omdat zij naheffingen opgelegd hebben gekregen van de belastingdienst en/of uitvoeringsinstelling sociale zekerheid zoals, het GAK, Cadans, SFB, GUO, ABP, ABP/USZO enz.

Centraal in de reacties staat het onbegrip: enerzijds erkent de belastingdienst wel dat er sprake is van ondernemerschap en men ook van alle fiscale voordelen kan genieten die aan het ondernemerschap verbonden zijn en anderzijds vellen het GAK, Cadans, SFB, GUO, ABP, ABP/USZO een volstrekt tegengesteld oordeel. Zelfstandigen en opdrachtgevers begrijpen er niets van dat in de toepassingspraktijk verschillende begrippen gehanteerd worden. FNV Zelfstandige Bondgenoten heeft geconstateerd dat vele zelfstandigen zonder personeel en opdrachtgevers door de willekeurige wijze van toetsen van de fiscus en de uitvoeringsinstellingen met betrekking tot het ondernemers- en zelfstandigenbegrip schade leiden. Vorig jaar hebben wij al onze voorlopige opvattingen over de erkenningsregeling van zelfstandigen kenbaar gemaakt aan de commissie Stevens. Op maandag 1 mei hebben wij een themabijeenkomst georganiseerd.

Tijdens de bijeenkomst is de brochure "Ondernemers- en zelfstandigenbegrip moet transparant en eenduidig" openbaar gemaakt. Daarnaast heeft een pittige discussie plaatsgevonden. (zie persbericht) Wij hebben begrepen dat u al in het bezit bent van het eindrapport van de commissie Stevens maar dat u uw standpunt over het rapport van de commissie Stevens nog niet heeft afgerond. Wij betreuren het dat alles zo lang duurt, omdat er elke dag weer zelfstandigen zijn die nadeel ondervinden van de gebrekkige wet- en regelgeving. Daarbij komt dat de uitkeringsinstanties en de fiscus dagelijks bezig zijn met onderzoek en interpretatie. Dat leidt weer tot besluiten die daarna weer aan de diverse rechtsinstanties worden voorgelegd omdat belanghebbende het niet eens zijn met de interpretatie. Het wordt zo een kostbaar eindeloos verhaal. Wij vragen u dringend om maatregelen te treffen waardoor op korte termijn daadwerkelijk veranderingen tot stand worden gebracht die leiden tot een goede wetgeving. Wij denken dat onze aanbevelingen u kunnen helpen de impasse te doorbreken. Waar een wil is, is een weg. Wij rekenen op u. En de zelfstandigen zonder personeel zullen u er zeer dankbaar voor zijn. Wij zijn graag bereid een nadere toelichting te geven op de brochure. Indien u meerdere exemplaren van de brochure zou willen ontvangen dan kunt u die bestellen bij mw. B. IJkelenstam.

Hoogachtend Guus Fonteijn (algemeen manager) FNV Zelfstandige Bondgenoten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie