Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwsbrief De Kunst van Scheppend Water nummer 1

Datum nieuwsfeit: 18-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuwsbrief De Kunst van Scheppend Water
Jaargang 1, nummer 1, mei 2000

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van De Kunst van Scheppend Water. In 2000 is de provincie Zuid-Holland Cultuuurprovincie. Van april tot en met oktober vindt een drietal grote evenementen en een aantal kleinere aansluitende projecten plaats, onder de naam 'De Kunst van Scheppend Water, Zuid-Holland Cultuurprovincie 2000'. Met deze nieuwsbrief houden we u, als relatie, participant, sponsor, pers of medewerker op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het project. De Kunst van Scheppend Water nieuwsbrief verschijnt ook in gedrukte versie.

Deze eerste editie staat in het teken van de Zuid-Hollandse Waterdagen, een evenement dat deze zomer plaatsvindt en waarvan de voorbereidingen in volle gang zijn. Wat kunt u nog meer verwachten? Lees snel verder!

De volgende nieuwsbrief verschijnt in september.

IN DIT NUMMER:

1. Voorbereidingen Waterdagen in volle gang

2. Programmamagazine: praktisch en informatief
3. Opening Zuid-Hollandse Waterdagen

4. Watervriend wijst publiek de weg tijdens Waterdagen
5. Een greep uit het Waterdagenprogramma

5. Gedeputeerde Marcel Vissers over Cultuurprovincie
6. Amfibisch Wonen: Wonen en werken met water

7. Waterambassadeur Heijkoop: 'Meer draagvlak voor waterbeleid'
8. Bollenschuur nog een week locatie voor familiedrama PENS

1. VOORBEREIDINGEN ZUID-HOLLANDSE WATERDAGEN IN VOLLE GANG Nieuw publieksevenement rond thema waterbeheersing
Over twee maanden vindt de eerste editie van de Zuid-Hollandse Waterdagen plaats. Tijdens dit nieuwe zomerevenement op 7, 8 en 9 juli kan het publiek op diverse plaatsen in de provincie Zuid-Holland een kijkje nemen achter de schermen van de Zuid-Hollandse waterbeheersing.

De provincie Zuid-Holland is een waterprovincie bij uitstek. Overal zijn rivieren, meren, grachten, sloten, plassen en kanalen. De historische strijd tegen het water is legendarisch. Zonder sluizen, bruggen, gemalen en waterkeringen zou de provincie een ontoegankelijke, onbewoonbare moerasdelta zijn. Vier waterstromen komen hier samen: smelt- en bronwater via de grote rivieren, water uit de polder, hemelwater en zeewater. Dankzij de techniek van waterbeheersing blijven onze voeten droog!

Water als vriend
Veranderende inzichten op het gebied van waterbeheersing zijn momenteel actueel. Was sinds de waternoodsramp van 1953 de aandacht vooral gericht op de technologische beheersing van het water, de laatste jaren is er ook weer belangstelling voor de ecologische gevolgen daarvan en het herstel van natuurlijke landschappen. Eeuwenlang hebben de waterschappen de strijd geleverd tegen het water. Met dijken, keringen en gemalen moest de oude vijand in toom worden gehouden. Voor het eerst dringt nu het besef door dat het soms noodzakelijk is om het water zijn eigen gang te laten gaan, het liefst op een milieuvriendelijke manier. Water als vriend in plaats van een vijand die overwonnen moet worden. Die nieuwe denkbeelden over waterbeheersing zijn voor de meeste mensen nog onbekend. De Zuid-Hollandse Waterdagen brengen op een laagdrempelige, originele manier de betekenis van water, het proces van waterbeheersing en de recente ontwikkelingen op dit gebied onder de aandacht van een breed publiek.

Samenwerking
Het project wordt op initiatief van de provincie Zuid-Holland georganiseerd door het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme, het Erfgoedhuis en Kunstgebouw. Zo zijn verschillende invalshoeken ontstaan: recreatie, cultuur en educatie. Daarnaast organiseren ongeveer honderd participanten in het Waterdagenweekend
een activiteit of een evenement. Alle activiteiten hebben op een of andere manier te maken met water, waterhuishouding of waterbeheersing. Sommige projecten bestonden al, andere activiteiten zijn voor dit eerste jaar opgezet. De intentie bestaat om bij de volgende edities van de Waterdagen meer nieuwe evenementen te organiseren. Het project kan binnen een aantal jaar uitgroeien tot een brede publieksmanifestatie met landelijke uitstraling.

Voorbereidingen
De voorbereidingen voor de Zuid-Hollandse Waterdagen zijn momenteel in volle gang. Niet alleen zijn de deelnemers van het project druk bezig met het organiseren van hun activiteiten; achter de schermen houdt Kunstgebouw zich bezig met de vormgeving van een beeldmerk en het maken van andere promotiematerialen en, niet onbelangrijk, het produceren van het programmamagazine. Meer informatie over het magazine, de opening en de mascotte van de Waterdagen leest u hieronder.

Zuid-Hollandse Waterdagen: 7, 8 en 9 juli 2000 op diverse plaatsen in de provincie Zuid-Holland. Informatie: Liesbeth Struving, projectleider, tel 015-2154515 (di/wo/do). www.waterdagen.nl vanaf eind mei op internet.


--


2. PROGRAMMAMAGAZINE WATERDAGEN

Alle activiteiten die in het Waterdagenweekend van 7, 8 en 9 juli plaatsvinden
worden in een speciaal programmamagazine gepresenteerd. Een kleurrijk A5-boekje,
dat gemakkelijk mee te nemen is, met agendagegevens van alle activiteiten die tijdens de Zuid-Hollandse Waterdagen plaatsvinden. Daarnaast staan er diverse achtergrondartikelen in over het thema waterbeheersing die het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken belichten. Ook zijn er speciale kinderpagina's met kleurplaten en raadsels. Het programmamagazine is vanaf de laatste week van juni verkrijgbaar bij alle vestigingen van de Albert Heijn in Zuid-Holland in de rekken van de Allerhande. Ook liggen exemplaren bij de VVV's, bibliotheken en gemeentehuizen in Zuid-Holland en uiteraard bij alle participanten en deelnemende locaties. Prijs: GRATIS!


3. OPENING ZUID-HOLLANDSE WATERDAGEN

De Zuid-Hollandse Waterdagen worden op vrijdag 7 juli officieel geopend door Gedeputeerde Marcel Vissers tijdens de feestelijke afsluiting van het baggerproject Rottemeren. Sinds de zomer van 1998 worden baggerwerkzaamheden uitgevoerd in de Rotte, de Rottemeren en het Toevoerkanaal. De Rotte en de Rottemeren zijn vanaf Moerkapelle tot aan Rotterdam Noord grotendeels op een diepte gebracht van 1.75 m. Het toevoerkanaal is gemiddeld 2.65 m geworden. In totaal is zo'n 400.000 m³ bagger/puin verwijderd. Het baggeren was noodzakelijk omdat de wateren in de loop der jaren dichtgeslibd waren.
Vrijdagochtend 7 juli rond 10.00 uur vindt de offiële opening plaats voor VIPS en genodigden die met de Croosboot een tochtje gaan maken. Op vrijdagmiddag kan iedereen gratis aan boord stappen van de Croosboot. Ter gelegenheid van de Waterdagen vaart de Croosboot het gehele Waterdagenweekend
een route in het Rottemerengebied met onderweg speciale attracties.

--


4. WATERVRIEND WIJST PUBLIEK DE WEG TIJDENS WATERDAGEN
Speciaal voor de Waterdagen is een beeldmerk ontworpen. Deze 'Watervriend' is de mascotte van de Zuid-Hollandse Waterdagen en zal op alle promotieuitingen
te zien zijn, zoals het programmamagazine, vlaggen, affiches en advertenties.
Overal waar u dit vrolijke mannetje bovendien ziet rennen, is iets te beleven op

7, 8 en 9 juli. De Watervriend is niet zomaar een figuurtje. Hij staat met zijn dynamiek en vrolijkheid model voor de sfeer die de provincie Zuid-Holland
met de Waterdagen wil uitdragen. De Watervriend beleeft veel avonturen. U ziet hem op de fiets, langs de waterkant, in een bootje, op een brug, lekker luierend en met zijn gitaar. Vanaf eind mei wordt hij gepresenteerd op
www.waterdagen.nl.--


5. EEN GREEP UIT HET PROGRAMMA VAN DE ZUID-HOLLANDSE WATERDAGEN

- Onder de titel 'Schutten en Malen' wordt in de regio Gouda en omgeving een groot aantal waterstaatkundige werken, bruggen, sluizen, gemalen en molens opengesteld voor publiek. Tijdens rondleidingen kan men een kijkje nemen in de keuken van deze 'levende kunstwerken'. Hoe werkt nu zo'n gemaal? Wat doet een afvalwaterzuiveringsinstallatie precies? Hoe zit het met de waterstanden? Wat heeft dat voor gevolgen voor de natuur? Belangstellenden kunnen gebruik maken van speciale fiets- en vaarroutes.
- Met 'Verhalen Betrapt langs de Hollandsche IJssel' kan het publiek een bijzondere fietstocht maken die voert vanaf Gouda langs de Hollandsche IJssel naar Capelle aan den IJssel en via de andere oever weer terug. Op twaalf locaties langs de route kunnen de fietsers afstappen om te luisteren naar dichters en schrijvers die speciaal voor die plaats een verhaal of gedicht hebben geschreven.

- Tijdens BRUGgedicht zijn gedichten van kinderen uit asielzoekerscentra te lezen op diverse bruggen in Boskoop en Alphen a/d Rijn.
- Groenservice Zuid-Holland reist met de Groene Tour door Zuid-Holland, met een mix van zang, straattheater en spel onder het motto 'Recreatie in Zuid-Holland is …buiten in binnenland'. Op 9 juli vinden in het kader van de Waterdagen speciale activiteiten plaats, waaronder Dirk Scheele met zijn Liedjesspeeltuin, Miss Maas en een spelinstuif.

- In het Droogdok in Hellevoetsluis wordt op 8 juli een bijzondere openlucht theatervoorstelling gegeven.

- Vaartochten in de Hollandse Biesbosch worden tijdens de Waterdagen begeleid door een gids die verhalen vertelt over waterbeheersing.
- Initiatiefgroep Natuurbeheer Delft organiseert stadsecologische fietstochten waarbij bijzondere aandacht wordt gegeven aan de ecosystemen van stad en stadsrand. Bijzonder is de vorm van 'velddiscussies': bij de verschillende objecten gaan de fietsers in discussie over wat op die plek aan de hand is.

- Het Gorcums Museum houdt een tentoonstelling 'Het water bedwongen' over de watersnoodramp van 1953. Verschilende objecten, foto's en documenten zijn tentoongesteld.

- In het Nationaal Baggermuseum Sliedrecht is een tentoonstelling 'Scheepsbouw in de Alblasserwaard' over scheepswerven en het werken in de scheepsbouw aan de Merwede, de Noord en de Lek.

- Het RondjePondje in Slikkeveer is als het ware een podium op een voetveer voor muziek en theater. Met medewerking van diverse koren, orkesten en bandjes.

Het volledige programmaoverzicht vindt u in het programmamagazine dat in de laatste week van juni verschijnt. Vanaf eind mei staat het programma overzicht ook op internet: www.waterdagen.nl. Wilt u eerder al een volledig overzicht ontvangen om te zien welke activiteiten bij u in de buurt plaatsvinden?
Bel dan naar Kunstgebouw, Pieta Koopman, 015-2154515.


---


6. "KLEINE STROOMPJES ZETTEN SAMEN GROTE DINGEN IN BEWEGING" Marcel Vissers, gedeputeerde voor Cultuur, over Cultuurprovincie
In 2000 presenteert de provincie Zuid-Holland zich als Cultuurprovincie. Marcel Vissers, gedeputeerde voor cultuur, vertelt wat de provincie daarmee beoogt.
"Sinds 1984 kiest de provincie jaarlijks een Cultuurstad. Vorig jaar hebben we een hele regio tot Cultuurregio gekozen. Voor het jaar 2000 wilden we iets bijzonders doen, en zo kwamen we op het idee de hele provincie uit te roepen tot Cultuurprovincie. De culturele infrastructuur van een Cultuurstad of -regio krijgt in dat jaar een nieuwe, blijvende impuls. Als provincie organiseren wij een aantal projecten, en stimuleren andere partijen om daarbij aan te haken, met elkaar samen te werken en nieuwe kansen te benutten. Samenwerking met anderen inspireert. Binnen de provincie blijkt dat ook: vele afdelingen die met water te maken hebben, zijn nu uitgedaagd om op een andere manier, met een culturele blik, naar hun activiteiten te kijken. Dat levert verrassende initiatieven op. Tijdens de Waterdagen zijn op bruggen gedichten van allochtone kinderen uit asielzoekerscentra te lezen. Dat is een prachtig voorbeeld van een andere kijk op de allerdaagse omgeving. De provinciale projecten werken als kapstok voor andere initiatieven. Bij de Waterdagen haken vele andere partijen aan. Daar draait het om. Om in termen van het thema van dit jaar, water, te spreken: kleine stroompjes kunnen samen grote dingen in beweging zetten."
7. AMFIBISCH WONEN: WONEN EN WERKEN MET WATER

Vanaf deze maand gaan speciale teams op pad om de meest geschikte inzendingen uit de Ontwerpwedstrijd Amfibisch Wonen op locatie toe te passen in de provincie Zuid-Holland. Tot oktober hebben ze daar de tijd voor, dan worden de resultaten tentoongesteld in Kinderdijk. De prijswinnaars van de ontwerpwedstrijd zijn eind april bekend gemaakt in het provinciehuis in Den Haag tijdens een minisymposium. Door de uitschrijving op
internet kwamen aanmeldingen uit de hele wereld binnen. 'Amfibisch Wonen' is een nieuwe benadering van omgaan met de kwaliteiten van het landschap, waarbij gestreefd wordt naar wonen mét het water. Landschappelijke kwaliteiten, bodemomstandigheden, ontwikkelingen in de techniek van woningbouw en ontsluiting beïnvloeden elkaar niet nadelig maar versterken elkaar juist.

In de volgende nieuwsbrief berichten we u uitgebreid over het vervolgtraject van Amfibisch Wonen en de tentoonstelling.

Kijk op www.amfibischwonen.nl voor meer informatie, het juryrapport en de prijswinnende ontwerpen.
8. MEER DRAAGVLAK VOOR WATERBELEID DOOR CULTURELE INVALSHOEK Jan Heijkoop over zijn rol als Waterambassadeur

Nagenoeg de gehele provincie Zuid-Holland bevindt zich onder de zeespiegel, met recht een waterprovincie dus. De Waterschappen hebben een essentiële rol in het waterbeleid. "Het is voor ons zo vanzelfsprekend dat we nooit onder water gaan", zegt Waterambassadeur Heijkoop. "Dat is gigantisch compliment voor de Waterschappen." In Nederland zijn we er in het algemeen aan gewend dat het waterbeheer op orde is en dat er voldoende drinkwater van goede kwaliteit beschikbaar is. In veel gebieden in de wereld is er echter een gebrek aan water of juist teveel water. Een aantal feiten die voor Zuid-Holland van belang zijn: de zeespiegel stijgt, de bodem daalt. Door het verdwijnen van natuurlijke barrières komt er bovendien steeds meer (smelt)water vanuit elders in Europa in kortere tijd hier naartoe. Deze gegevens moeten we, volgens Heijkoop, bij alle beslissingen in het kader van de ruimtelijke ordening en waterbeleid in het achterhoofd houden.

Andere invalshoek
Hoewel het waterbeleid van Rijkswaterstaat goed wordt opgepakt door de waterschappen, provincie en gemeentebesturen, blijft het een onderwerp van voortdurende zorg. "Het is namelijk veelal de 'water-incrowd' die zich bezighoudt met deze problematiek", signaleert Heijkoop. "Wat nu van groot belang is, is om alle wateraspecten op een geheel andere wijze bij een veel breder publiek onder de aandacht te brengen. Het is heel goed dat vanuit andere sectoren, bijvoorbeeld de cultuursector, wordt aangegeven dat water een belangrijk thema is. Het project De Zuid-Hollandse Waterdagen is dan ook een perfect middel om het draagvlak onder burgers en instanties te vergroten. Het onderwerp wordt door middel van een dergelijk evenement herkenbaar gemaakt voor het publiek. Waterschappen en drinkwatermaatschappijen zijn hierbij een belangrijke partner."
Waterketen
Naast deze culturele invalshoek pleit Heijkoop ook voor een ander middel om burgers bewust te maken van het waterprobleem, namelijk de zogenaamde integratie van de waterketen. Dit houdt in dat de verontreinigingsheffing wordt verwerkt in de drinkwaterprijs, waardoor mensen die veel water gebruiken dit direct zullen merken in hun portemonnee. Het is volgens Heijkoop van groot belang dat de waterschappen en de drinkwatermaatschappijen nog meer gaan samenwerken en zich gezamenlijk presenteren aan de inwoners van Zuid-Holland. "Samen met de gemeenten, de pompen en gemalen maar ook bijvoorbeeld ingenieursbureaus en aannemersbedrijven in weg- en waterbouw, is directe betrokkenheid bij het waterbeleid onmisbaar."-


9. SASSENHEIMSE BOLLENSCHUUR NOG EEN WEEK LOCATIE VOOR FAMILIEDRAMA
Nog ruim een week speelt in een oude markante bollenschuur in Sassenheim de toneelvoorstelling PENS. Deze nieuwe theaterproductie van de jonge schrijfster/regisseur Judith de Rijke ging op 26 april jl. in première.

Op die avond gaf de heer ir. D. Luteijn, Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland, tevens het officiële startschot van De Kunst van Scheppend Water. De Rijke schreef PENS speciaal voor deze historische locatie. Enkele maanden geleden werd de bollenschuur alleen nog bewoond door duiven, jongeren gebruikten het gebouw als ontmoetingsplaats en regen en wind hadden vrij toegang. Na een grondige opknapbeurt konden de spelers, onder wie Jacques Commandeur, in maart beginnen met de repetities op locatie. Ondanks de zeer primitieve omstandigheden raakten ze wel vertrouwd met de ruimte en de omgeving, waardoor de bollenschuur meer werd dan alleen een decor. Het werd de onontkoombare plek waar PENS zich afspeelt.

Ruim 1400 mensen hebben PENS al bezocht! Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de laatste voorstellingen!

PENS: tot en met 27 mei (wo t/m zat). Kaarten via de Uitlijn, 0900-0191 (75 cpm). Meer informatie: kijk op www.scheppendwater.nl--

COLOFON

De Kunst van Scheppend Water Nieuwsbrief is een uitgave die in opdracht van de provincie Zuid-Holland samengesteld is door Kunstgebouw, stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland. De nieuwsbrief verschijnt zowel in gedrukte als digitale versie in een oplage van ongeveer 1500 exemplaren.

De Kunst van Scheppend Water, Zuid-Holland Cultuurprovincie 2000' is een cultureel, recreatief en educatief evenement met als doel de inwoners van Zuid-Holland actief te betrekken bij kunst en cultuur. De Kunst van Scheppend Water is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en vormt het vervolg op de projecten Cultuursteden (1994-1998) en Cultuurregio (1999). Van april tot en met oktober 2000 vindt op diverse plaatsen in de provincie een aantal hoofdevenementen plaats -PENS, de Zuid-Hollandse Waterdagen en Amfibisch Wonen- met daarnaast een aantal kleinere aansluitende projecten. De Kunst van Scheppend Water wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, N.V. Electriciteitsbedrijf Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. De uitvoering vindt plaats onder verantwoordelijkheid van Kunstgebouw, stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland.---
Kijk voor de meer informatie over De Kunst van Scheppend Water op www.scheppendwater.nl.


---

Redactie: Kunstgebouw, Pieta Koopman, Broekmolenweg 16, 2289 BE Rijswijk, tel 015-2154515, fax 015-2154566, e-mail: (pietak@kunstgebouw.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie