Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aantal ABD-benoemingen neemt sterk toe

Datum nieuwsfeit: 18-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Jaarverslag 1999: aantal ABD-benoemingen neemt sterk toe

Een persbericht bij het onderwerp Algemene Bestuursdienst
18 mei 2000

Het aantal benoemingen op functies die onder de Algemene Bestuurdienst (ABD) vallen is in 1999 sterk toegenomen. In 1998 werden 34 topambtenaren volgens de ABD-procedure benoemd, in 1999 is dit aantal gestegen tot 57. Doordat tweederde van de ABD-leden ouder is dan 50 jaar, is op termijn een grote uitstroom te verwachten. Omdat velen nog maar kortgeleden op hun huidige functie zijn aangetreden, zal het moeilijk worden de ontstane vacatures intern op te vullen.
Dit schrijft minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag aan de Tweede Kamer in een begeleidende brief bij het jaarverslag van het Bureau Algemene Bestuursdienst.
De ABD bestaat uit topambtenaren in de rijksdienst op schaal 17 en hoger. Sinds 1 januari 2000 is de ABD uitgebreid met managers in schaal 16. Verbetering van de rijksdienst door aandacht te besteden aan het topmanagement is het voornaamste doel geweest van de instelling van de ABD in 1995. Het beleid voor de ABD wordt ontwikkeld en gecoördineerd door Bureau ABD, een zelfstandig onderdeel van het ministerie van BZK. Bureau ABD is verantwoordelijk voor de vacaturevervulling in de ABD-doelgroep, biedt loopbaanbegeleiding en verzorgt opleidingen, trainingen en coaching voor haar leden.
Uit de stijging van het aantal ABD-benoemingen is op te maken dat de mobiliteit van topambtenaren toeneemt. Van 57 benoemingen in
1999 betrof het in 26 gevallen een externe benoeming; de kandidaat kwam van een ander departement (17) of van buiten de overheid (9). Verheugend is de stijging van het aantal benoemingen van vrouwen te noemen. In 1998 was 9% van de benoemden een vrouw, in 1999 steeg dit percentage naar 12.
Het vinden van geschikte kandidaten voor een topfunctie bij de overheid zal moeilijker worden. Enerzijds zal het aantal vacatures, als de trend zich voortzet, in de toekomst sterk stijgen. Anderzijds is, mede als gevolg van een krappe arbeidsmarkt, de vijver waaruit gevist kan worden niet zo groot. Meer dan de helft van de ABD-leden zit korter dan drie jaar op zijn huidige functie. En drie jaar is in het algemeen de minimale termijn die in acht wordt genomen voor mobiliteit. Als gevolg hiervan zal de focus op langer in functie zijnde leden en op kwaliteitsinstroom van buiten zich versterken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie