Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schade in Enschede loopt in de honderden miljoenen

Datum nieuwsfeit: 18-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Verbond van verzekeraars

Schade in Enschede loopt in de honderden miljoenen

Naar aanleiding van de ontploffing in de vuurwerkfabriek S.E. Fireworks in Enschede heeft het Verbond zondagochtend al in overleg met de Verzekeraarshulpdienst (VHD) een speciaal informatienummer geopend (055-5775050) waar gedupeerden onder meer met vragen en schadeclaims terecht kunnen. Tweeënhalve dag later is het nummer meer dan 3.000 keer gebeld; in ruim 2.000 gevallen zijn daarbij ook schademeldingen geregistreerd.

De schade die gedupeerden hebben aan hun huizen en inboedel is gewoon gedekt op hun standaard inboedel- en opstalverzekering. Bij schade aan auto's geldt dat er dekking is als er een beperkte of volledige cascoverzekering is. Bij het vaststellen van verzekerde schade geldt de individuele polisdekking als uitgangspunt voor de vergoeding.

Samenwerking
Het Verbond probeert de afhandeling van de schade zo goed als mogelijk is te coördineren. Zo is in het centrum van Enschede een helpdesk ingericht waar experts aanwezig zijn om eventuele vragen van gedupeerden te beantwoorden. Zoveel mogelijk coördinatie van de schade-expertise is van groot belang, omdat verzekeraars elkaar niet voor de voeten moeten lopen.
Het Verbond heeft direct na de ramp al geprobeerd structuur aan te brengen in de schademelding en afwikkeling. Op zaterdagavond werden de eerste contacten al gelegd met de VHD en het Bureau Coördinatie Experts (BCE). Aan maatschappijen is gevraagd de inzet van experts in ieder geval door te geven aan het BCE. Deze centrale melding heeft tot doel om bij knelpunten tot een optimale inzet van capaciteit te komen. Kloosterboer (Verbond): "Het BCE is echter ook beschikbaar voor vragen van verzekeraars over concrete schademeldingen, zodat onder meer dubbele claims kunnen worden voorkomen." Daarnaast is het BCE betrokken bij de coördinatie en advisering van opruimingsacties en sloopwerkzaamheden.
Inmiddels heeft de VHD een begin gemaakt met het wegslepen van meer dan duizend geheel vernielde en beschadigde voertuigen. De voertuigen uit de buitenring zijn al weggesleept, maar de voertuigen in de binnenring kunnen pas na het vrijgeven van dat stadsdeel worden weggehaald.

Schade aan bedrijven
In het getroffen gebied zijn ook honderden bedrijven gedupeerd. Enige tientallen bedrijven in de binnenring zijn geheel verwoest en ongeveer tweehonderd bedrijven hebben ernstige schade opgelopen. In de buitenring zijn volgens meldingen van de Kamer van Koophandel zo'n vijfhonderd bedrijven getroffen. Over de schade aan de bedrijven is nog weinig bekend. Bierbrouwer Grolsch schat de 'eigen schade' al op tientallen miljoenen guldens.

Bondig, 18 mei 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie