Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Altavista, Compaq en IBM creëren kaart van het Web

Datum nieuwsfeit: 18-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
'Vlinderdas'-model illustreert dat het Web onderling minder verbonden is dan werd aangenomen

Onderzoekers van Altavista, Compaq en IBM creëren 's werelds grootste en nauwkeurigste kaart van het Web

Gouda, 18 mei 2000 - Wetenschappers van AltaVista, Compaq Corporate Research Laboratories en IBM Research hebben de eerste allesomvattende 'landkaart' van het World Wide Web afgerond. Deze kaart laat zien dat er grenzen bestaan tussen verschillende regio's van het internet, die het navigeren moeilijk en in sommige gevallen zelfs onmogelijk maken. Deze studie naar de topografie van het Internet is de grootste die ooit is uitgevoerd.
Eerdere studies, gebaseerd op kleine 'samples' van het web, suggereerden dat er een grote mate van connectiviteit tussen sites bestond. In recente rapporten werd gewag gemaakt van een 'small world Web', waar analoog aan het 'small world effect' tussen personen een opvallend geringe scheiding tussen websites zou bestaan. Via niet meer dan negentien hyperlinks zouden alle sites op het web met elkaar verbonden zijn. De nieuwe studie - gebaseerd op een analyse van meer dan 600 miljoen unieke pagina's - wijst er daarentegen op dat er grote constellaties van websites bestaan, die ontoegankelijk zijn via hyperlinks. Het World Wide Web blijkt verdeeld te zijn in vier grote regio's, die elk ongeveer hetzelfde aantal pagina's bevatten en die samen de vorm hebben van een vlinderdas. Het werken aan dit 'vlinderdas'-model gaf een beter inzicht in het dynamische gedrag en de complexe organisatie van het Web.

Met deze bevindingen kunnen computerwetenschappers de structuur van het Internet beter begrijpen. Nieuwe hierop aangepaste technologieën en verbeterde ontwerpen zullen e-business versnellen en vereenvoudigen.

Vier regio's van het Web hangen aan elkaar als een vlinderdas Het beeld van het Web dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat van een vlinderdas, bestaande uit vier verschillende regio's die samen ongeveer 90 procent van het Web beslaan. De resterende tien procent blijkt volledig geïsoleerd te zijn van deze vlinderdas.

De 'samengebonden kern' (de knoop van de vlinderdas) bevat bijna eenderde van alle websites. Websurfers kunnen via hyperlinks eenvoudig tussen deze sites navigeren. Deze grote kern van meervoudig aan elkaar gelinkte sites vormt het hart van het Web.

De ene kant van de das bevat 'beginpagina's, die bijna eenvijfde van het Web uitmaken. Beginpagina's zijn pagina's via welke gebruikers uiteindelijk de verbonden kern kunnen bereiken, maar die niet vanuit de kern zijn te benaderen. De andere kant van de vlinderdas bevat de 'eindpagina's', die eveneens ongeveer eenvijfde van het Web vormen. Eindpagina's kunnen vanuit de kern worden benaderd, maar beschikken niet over een terugkoppeling naar die kern. De vierde en laatste regio bevat 'niet-verbonden' pagina's en maakt ongeveer 22 procent van het Web uit. Niet-verbonden pagina's kunnen gelinkt zijn aan begin- en/of eindpagina's, maar geven geen toegang tot de kern en zijn vanuit daar ook niet te bereiken.

Betekenis van de studie
Het Vlinderdas-model van de structuur van het Internet kan de wetenschap en het zakenleven helpen bij:


* Het ontwikkelen van effectieve Web-crawling strategieën Crawling gevolgd door indexering is de methode die zoekmachines gebruiken om het Internet af te tasten. Om een zo groot mogelijke dekking te bereiken, kunnen AltaVista en andere zoekmachines verbeterde crawl-strategieën ontwikkelen, die ook in de randgebieden van het Web doordringen.

* Het vergroten van de effectiviteit van e-commerce Door het surfen, adverteren, meten en modelleren te stroomlijnen, kunnen e-commerce sites alternatieve strategieën gebruiken om surfers uit de diverse regio's aan te spreken. Een 'beginsite', uit het vlinderdas-model, moet zich inspannen om makkelijker te worden gevonden door web-crawlers. Is de site eenmaal gekoppeld aan de kern, dan kan de strategie verschuiven naar andere verkeersgenererende maatregelen.


* De analyse van Web-algoritmen die gebruiken maken van link-informatie Veel zoekmachines gebruiken link-informatie voor hun classificatie-algoritmen. Daarmee staan zij bloot aan 'link-spamming', een truc om kunstmatig het aantal links naar een site te verhogen.

* Het voorspellen van en inspelen op de verdere evolutie van het Web De onderzoekers denken dat de vlinderdas-structuur ook stand zal houden naarmate het Web verder groeit. Hoewel sommige sites zullen opgaan in de kern, zullen in de drie andere regio's blijvend nieuwe sites worden gecreëerd.


* Het ontwikkelen van mathematische modellen voor het Web Op basis van deze resultaten kunnen onderzoekers nieuwe modellen ontwikkelen, waarmee de groei van het Web kan worden bestudeerd en waarmee mogelijk voorspellingen kunnen worden gedaan over de opkomst van nieuwe, nog niet onderzochte fenomenen op het Web.

Deze studie - de grootste die ooit is uitgevoerd naar de topografie van het Web - is onderdeel van een langdurig gezamenlijk project van AltaVista, Compaq en IBM. De onderzoekers verwachten regelmatig nieuwe resultaten bekend te kunnen maken, gebaseerd op gegevens verkregen van AltaVista's zoekmachine en geavanceerde connectivity server software. Het geheel draait op een Compaq AlphaServer-systeem met 16 gigabyte RAM, wat voldoende is om de hele 'landkaart' van het Web in het geheugen te houden. IBM Research heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Vlinderdas-theorie en analyseert de verkregen data.

De resultaten worden gepresenteerd tijdens de negende internationale World Wide Web Conferentie in Amsterdam, die loopt tot en met 19 mei 2000. De conference paper over het 'Vlinderdas'-model is te vinden op: www9.org/papers/papers.html.

Over Compaq
Compaq Computer Corporation - een Fortune Global 100 company - is 's werelds grootste leverancier van computersystemen. Compaq ontwerpt, ontwikkelt, produceert en levert een breed scala aan services en hardware- en softwareoplossingen, waaronder toonaangevende oplossingen voor enterprise computing, fouttolerante bedrijfskritische oplossingen, zakelijke desktop en mobiele producten, en consumenten PC's voor de NonStop Internetwereld. In meer dan 200 landen worden Compaq-producten en -diensten verkocht. Compaq levert haar producten en diensten voornamelijk aan het bedrijfsleven, thuisgebruikers, de overheid en onderwijsinstellingen. Het bedrijf is opgericht in 1982. Compaq is gevestigd in Houston, Texas. In Nederland is het hoofdkantoor van Compaq Computer B.V. gevestigd in Gouda.
Meer informatie over Compaq en haar producten, alsmede klantenondersteuning is beschikbaar op www.compaq.nl.

This press release may contain forward-looking statements based on current expectations that involve a number of risks and uncertainties. The potential risks and uncertainties that could cause actual results to differ materially include: delays in the implementation of changes in delivery models, increased competitive environment and pricing pressures, delays in product rollout schedules, component shortages, slow acceptance for new form factors, employee retention, disruptions related to restructuring actions, the financial condition of resellers, delays in new systems implementation, operational inefficiencies related to sales cycles, equity investment volatility, and emerging market political or economic instability. Further information on the factors that could affect Compaq's financial results is included in Compaq's Securities and Exchange Commission (SEC) filings, including the latest Annual Report on form 10-K and the latest Quarterly Report on Form 10-Q.


- Einde persbericht -

Achtergrondinformatie:
Compaq Computer B.V.
Jeanette de Wilde, tel. 0182 - 565807, e-mail: (Jeanette.dewilde@compaq.com) Of
Monogram Communication Strategies (MCS) BV
Marenthe de Nijs, tel. 023 - 5628208, e-mail: (marentheden@monogram.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie