Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Universiteit Nijmegen: Engels en woordvolgorde

Datum nieuwsfeit: 18-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een overzicht van een promotie die in tweede helft van mei plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KUN, telefoon (024) 3612230/
3616000.


18-05-2000 Engels en woordvolgorde

15:30:00 Mw. drs. I.M. Mönnink
Promotie op het gebied van de Letteren
Titel proefschrift: On the move. The mobility of constituents in the English noun phrase: a multi-method approach
Promotor: Dhr. prof. dr. J.M.G.A. Aarts
Copromotor: Mw. dr. N.H.J. Oostdijk
Handelseditie: Rodopi, Amsterdam, tel: (020) 611 48
21, fax: (020) 44729 79
Woonplaats: Malden
Het Engels is een taal met een betrekkelijk vaste woordvolgorde. Zo wordt de Engelse nominale woordgroep (noun phrase; NP) vaak beschreven als bestaande uit een optionele determinator, nul of meer voorbepalingen, het hoofd en nul of meer nabepalingen. Bij realisatie van de optionele constituenten komen ze aaneengesloten en strikt in de hiergenoemde volgorde voor. Kunnen met deze rigide structuur inderdaad alle NPs die we aantreffen in het hedendaags Brits-Engels worden beschreven? Als dat niet het geval is, is er dan regelmaat te vinden in de afwijkende structuren en hoe laat die regelmaat zich beschrijven? Het onderzoek is voornamelijk descriptief van aard en heeft tot doel de bestaande traditionele beschrijving van de Engelse NP te toetsen en aan te vullen. Daarnaast kenmerkt het onderzoek zich door de gebruikte methode: de combinatie van corpusdata en experimentele data. De combinatie heeft tot doel een zo volledig mogelijke beschrijving te leveren van de structuur van de Engelse NP en de variatie die daarin mogelijk is.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie