Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Twente: integratie verstandelijk gehandicapten

Datum nieuwsfeit: 18-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente


PB 00/52 17 mei 2000

Promotie drs. Els Overkamp (Bestuurskunde): 'Instellingen nemen de wijk'

Integratie van verstandelijk gehandicapten is nog niet gelukt

De overheid streeft naar integratie van verstandelijk gehandicapten in de samenleving door deconcentratie van instellingen. Als gevolg van die deconcentratie is de integratie inderdaad toegenomen, maar lang niet in de mate waarin de overheid dat wil. Dit concludeert drs. E.H. (Els) Overkamp in haar proefschrift 'Instellingen nemen de wijk', waarop zij donderdag promoveert aan de faculteit Bestuurskunde van de Universiteit Twente. Het deels mislukken van die integratie heeft volgens de promovendus drie oorzaken: de deconcentratie-projecten zijn te grootschalig, er is te weinig personele ondersteuning en de samenleving is nog niet helemaal ingericht op verstandelijk gehandicapten. Soms is ook de handicap dermate ernstig, dat integratie moeilijk is te realiseren.

Tot de jaren zestig werden verstandelijk gehandicapten vooral gezien als patiënten die medische hulp moesten krijgen. Sindsdien beschouwt de overheid deze gehandicapten als burgers van onze samenleving die alleen op bepaalde onderdelen in hun leven speciale ondersteuning behoeven. Er wordt gestreefd naar een zo normaal mogelijk leven voor verstandelijk gehandicapten. Els Overkamp: "Verstandelijk gehandicapten dienen in normale huizen in normale wijken te wonen. Daarbij moeten ze gebruik maken van maatschappelijke voorzieningen, op de reguliere arbeidsmarkt werkzaam zijn, in het reguliere onderwijs worden opgenomen en sociaal integreren met niet-gehandicapten."

Overkamp heeft dit integratiebeleid geanalyseerd en vervolgens integratieprojecten van drie grote instellingen bekeken: Sint Anna uit Heel, Hendrik van Boeijen te Assen en de LosserHof te Losser. Zij concludeert dat verstandelijk gehandicapten, na hun verhuizing van de instelling naar de wijk, meer gebruik maken van voorzieningen als winkels en horeca: "Maar ze integreren niet of nauwelijks op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in het verenigingsleven. Sociale integratie met niet-gehandicapten komt zeer beperkt op gang."

"Integratie van verstandelijk gehandicapten is niet een kwestie van even verhuizen van een instelling naar een woonwijk", aldus Overkamp. Uit soortgelijke onderzoeken in het buitenland werden de afgelopen jaren vergelijkbare conclusies getrokken. De belangrijkste aanbeveling van de promovenda is: "Wil men ècht integreren, dan moeten projecten kleinschaliger worden opgezet dan bij de onderzochte projecten het geval is. Ook moet er meer personele ondersteuning beschikbaar zijn. Deze ondersteuning is met name van belang voor mensen die zichzelf slecht kunnen redden."

Overkamp tekent er wel bij aan, dat haar onderzoek negen maanden na de verhuizing heeft plaatsgevonden: "Als je het later nog een keer onderzoekt, kom je misschien tot andere conclusies." Het onderzoek is tot stand gekomen met behulp van de drie onderzochte instellingen en is uiteindelijk gefinancierd door het Preventiefonds. Dit fonds is opgegaan in Zorgonderzoek Nederland (ZON).

Contactpersoon dienst Communicatie: drs. B. Meijering, tel. (053) 489 4385, e-mail: (b.meijering@cent.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie