Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Eiwittransport in en door celmembranen onderzocht

Datum nieuwsfeit: 19-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Eiwittransport in en door celmembranen onderzocht

Alle levende cellen zijn omgeven door een membraan. De barrièrefunctie van deze membraan is essentieel voor het overleven van de cel. Om de cel te laten groeien, moeten voedingsstoffen de membraan passeren en moeten eiwitten - die een functie hebben buiten de cel - uitgescheiden worden. Ook zijn er soorten eiwitten die juist in de membraan zelf moeten blijven, omdat ze daar een functie hebben. Biochemicus drs.ing. Chris van der Does onderzocht deze processen in de cellen van de bacterie Escherichia coli, die in de menselijke darm voorkomt. In die bacteriën gaan de beide transportprocessen via een porie-achtige structuur. Zo'n eiwitgeleidend kanaal bestaat uit drie eiwitten, SecY, SecE en SecG. Voor zijn onderzoek wist Van der Does de drie ewitten in zuivere vorm te verkrijgen en zette deze terug in een kunstmatig membraan. Daarna kon hij de structuur en de dynamica van de drie eiwitten onderzoeken. Het blijkt onder andere dat de porie veranderingen ondergaat voordat het eiwittransport plaatsvindt.

Van der Does (Den Haag, 1967) studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Moleculaire microbiologie van de RUG, binnen onderzoekschool GBB. NWO financierde het onderzoek.

Datum en tijd

vrijdag 19 mei 2000, 14.15 uur

Promovendus

C. van der Does, tel. (050)363 23 09, e-mail
(c.van.der.does@biol.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Studies on the bacterial protein conducting pore: the SecYEG complex

Promotor

prof.dr. A.J.M. Driessen

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie