Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarvergadering NRPS: fokbeleid ter discussie

Datum nieuwsfeit: 19-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Horses of the DutchJaarvergadering NRPS: fokbeleid komt ter discussie Sandra Nieuwendijk - Ermelo
ERMELO - Op vrijdagavond 19 mei hield het Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek de Algemene Leden- en Ledenraadvergadering in de foyer van het Federatiecentrum te Ermelo. Op initiatief van voorzitter J. Arissen was de bijeenkomst opgesplitst: na afloop van de Ledenraadsvergadering begon om 21.00 uur de Algemene Ledenvergadering.
Aftredend uit het Algemeen bestuur was de heer K. Iwema uit Noord-Sleen, die zich niet herkiesbaar stelde. Zijn plaats werd ingenomen door bestuurskandidaat R. Kraaij te Nijkerk, die de komende drie jaar de portefeuille p.r. & sponsoring zal beheren. Reglementair aftredend en herkiesbaar waren de heren A. van Esch te Erp en A. Sanders te Liempde. Zij werden per acclamatie herkozen. Voor beide heren is het de laatste termijn en er zal dus uitgekeken worden naar opvolgers. In de foktechnische commissie nam ponyfokkerij-specialist de heer J. Adriaens te Roggel zitting voor een termijn van een jaar. Van de binnen deze commissie aftredende en zich herkiesbaar stellende mw. J. de Mars werd de termijn met een jaar verlengd. Bewust werd slechts een jaar vooruit gekeken en geen drie, omdat de lopende discussie omtrent het fokbeleid mogelijk ook zal resulteren in herziening van de samenstelling van de foktechnische commissie. Aan de lijst van juryleden zijn twee namen toegevoegd: de heer J.H. Brusse als lid van de verrichtingscommissie en de heer J. Rutten te Ellecom als IBOP-jurylid.

De financiële positie van het stamboek is vergelijkbaar met de afgelopen jaren. Penningmeester mw. D. Richert merkte op dat de afhankelijkheid van sponsorgelden nog wel wat zou mogen verminderen en noemde het werven en vasthouden van nieuwe leden de beste manier om de positie te verbeteren. Voorzitter Arissen haakte hierop in met de mededeling dat gewerkt wordt om binnen een aanvaardbare termijn van 5300 naar 6000 leden te groeien.

Eén van de bestuursvoorstellen was het wijzigen in de statuten en de reglementen van de naamgeving register in sportregister. Dit werd geaccepteerd, evenals het voorstel het Arabisch bloedpercentage van de Shagya Arabier voor de berekening van het percentage Anglo-Arabisch bloed te stellen op 100 procent, en het opnemen van een vrijwaringsclausule in alle catalogi van NRPS-evenementen, waarin tot uiting komt dat iedere deelnemer de organisatie zal vrijwaren van alle gerechtelijke procedures, kosten, vorderingen of welke aansprakelijkheid van ook die verband houden met zijn inschrijving of deelname. Over een aanpassing van het fokbeleid kon de voorzitter nog niets concreets melden, maar hij gaf aan dat in een discussie tussen bestuur, afdelingen en leden onder meer aan de orde zullen komen het optrekken van de maximum stokmaat van rijponys naar 1.57 m., het gebruik van rijpaardbloed in de ponyfokkerij en het ontwikkelen van meer uniformiteit bij de rijpaarden grote maat.

De op de Ledenraadsvergadering aansluitende Algemene Ledenvergadering draaide feitelijk om een aantrekkelijke voordracht van Algemeen Adviseur de heer D.J. Barlagen over het opvoeden en inrijden van jonge paarden. Voorzitter Arissen droeg tijdens de Algemene Ledenvergadering zijn jaarrede voor.©1999 Horses of the Dutch - All rights reserved read our Disclaimer

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie