Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie hoogleraar UvA: strafrecht en consensualiteit

Datum nieuwsfeit: 19-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Strafrecht en consensualiteit. Een paradox?
Datum vrijdag 19-05-2000
Tijd 14:30 uur

Door prof. mr. E.Ph.R. Sutorius

Oratie van prof. mr. E.Ph.R. Sutorius bij aanvaarding van zijn ambt van hoogleraar Strafrechtwetenschappen.

In zijn oratie verkent Sutorius het rechtskarakter van onderhandeling en consensualiteit in het Nederlandse strafproces. Consensualiteit is het verbinden van strafvorderlijke rechtsgevolgen aan een tussen de deelnemers aan het strafproces te bereiken overeenstemming (consensus). Deze wordt bereikt tussen het Openbaar Ministerie en de verdachte burger over de manier waarop een strafzaak wordt afgedaan. Voorbeelden zijn de afkoop van strafvervolging (transactie), de oplegging van een werkstraf en afspraken met de verdachte-kroongetuige. De toename van dit soort consensuele rechtsvormen verwijst naar een verandering van het karakter van het (overbelaste) Nederlandse strafproces. Hiermee gaat een 'emancipatie' van de verdachte burger gepaard, die zich van voorwerp van onderzoek ontwikkelt tot een zich van zijn rechten bewuste deelnemer aan het strafproces en wiens proceshouding bepalend is voor de te volgen strafrechtelijke route.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie