Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NWO-onderzoek: lek oceaan Zuid-Afrika stabiliseert klimaat

Datum nieuwsfeit: 19-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


Lek bij Zuid-Afrika stabiliseert klimaat

De kans op een catastrofale en blijvende klimaatverandering door een mondiale opwarming als gevolg van bijvoorbeeld het broeikaseffect is gedaald. Onderzoekers van het Utrechtse Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht (IMAU) hebben in een NWO-project van NOP II geconstateerd dat de hedendaagse wereldwijde omwentelingscirculatie in de oceanen vrij stabiel is. Berekeningen met de nationale supercomputer laten zien dat het stilvallen van het transport rond Zuid-Afrika tijdens de laatste ijstijd medeverantwoordelijk kan zijn geweest voor de zwakkere circulatie in de wereldzeeën in die tijd.

De oceanografen bestudeerden de invloed op de Atlantische oeceaancirculaite van de zeestromingen die vanuit de Indische Oceaan direct onder de Zuid-Afrikaanse kust westwaarts stromen. Nog iets verder naar het westen keert deze Agulhas-stroom om in een oostwaartse richting. Echter, circa tien procent van het veel warmere, en zoutere Indische Oceaan-water schiet door in de vorm van reusachtige ringen en belandt in de Atlantische Oceaan. Met name de warmte- en zouttoevoer door deze zogenoemde Agulhas-Lekkage blijkt de wereldwijde omwentelingscirculatie te versterken en te stabiliseren.

In het geologische verleden was dat wel anders. Ten tijde van het Pleistoceen met zijn ijstijden viel de Atlantische invoer van zeewater uit de Indische Oceaan rond Zuid-Afrika stil, waardoor de wereldwijde stromingen afzwakten. Waarschijnlijk verminderde ook de stabiliteit van de circulatie, zodat deze gevoeliger werd voor verstoringen, bijvoorbeeld wanneer er extra smeltwater was. Het herstel van de Agulhas-Lekkage aan het eind van de laatste ijstijd kan dus de herstart van de circulatie hebben bevorderd. Uit paleoklimatologische gegevens blijkt dat de herstart van de wereldwijde water-, warmte- en zoutstromen na de laatste ijstijd inderdaad samenviel met het openen van het Agulhas-Lek. Daarmee lijkt het Lek een kritieke schakel in de mondiale circulatie. Momenteel is de variabiliteit van Agulhas-Lekkage klein, zodat het effect ervan op klimaatfluctuaties in West-Europa te verwaarlozen is.

De mondiale omwentelingscirculatie van het zeewater, ook wel aangeduid als de transportband (conveyor belt), verdeelt water, warmte en zout over de gehele wereld, en is onder meer verantwoordelijk voor het relatief zachte klimaat in West-Europa. Als onderdeel van deze kringloop exporteert de Atlantische Oceaan water dat wordt gevormd door afkoeling van oppervlaktewater in de Noord-Atlantische Oceaan. Ter compensatie van dit zogenoemde Noord-Atlantisch Diep Water importeert de Atlantische Oceaan water op ondieper niveau. Een deel hiervan komt de Atlantische Oceaan binnen via de zeestraat tussen Zuid-Amerika en Antarctica, de Drake Passage, het overige deel ten zuiden van Afrika via het Agulhas-Lek. Deze Indisch-Atlantische uitwisseling vindt voornamelijk plaats in de vorm van Agulhas-ringen, die ongeveer 300 km in doorsnede zijn en waarvan er zich vijf à zes per jaar afsnoeren van de hoofdstroom.
Nadere informatie bij:

* dr. Wilbert Weijer (UU)

* tel. (030) 2537759, fax (030) 2543163

* e-mail (W.Weijer@phys.uu.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie