Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoekers NWO visualiseren werking kankermedicijn

Datum nieuwsfeit: 19-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


Onderzoekers visualiseren werking kankermedicijn

In een project van NWO zijn onderzoekers van de Universiteit Leiden erin geslaagd om de werking van medicijnen tegen kanker in de levende cel in beeld te brengen. Zij ontwikkelden een techniek waarbij ze met een digitale fluorescentiemicroscoop zichtbaar maakten hoe het medicijn door de cel wordt opgenomen en zich binnen twee uur in de celkern ophoopt. Daar verbindt het zich met het DNA waardoor de kankercel zich niet meer kan delen en afsterft. Met de techniek kan de werking van de veelgebruikte platinamedicijnen in kaart worden gebracht.

De Leidse scheikundigen en biologen richtten zich in het NWO-onderzoek op de werking van cisplatina, het meest toegepaste medicijn bij de behandeling van kanker. Deze verbinding met het edelmetaal platina was door de onderzoekers voorzien van een fluorescerend label, dat onder een fluorescentiemicroscoop oplicht. Nadat het medicijn door de cel was opgenomen namen de onderzoekers waar hoe het cisplatina zich aan het DNA hechtte en de kankercel onschadelijk maakt. Na zeven uur was er een ophoping van platinacomplexen te zien in het Golgi-apparaat van de cel. Dit organel draagt zorg voor de cellulaire afvalverwerking en zorgt er in gezonde cellen voor dat het platina weer uit de cel wordt verwijderd.

Ongeveer tien procent van alle kankerpatiënten ontvangt een behandeling met een platinaverbinding, vooral bij ovarium- en testiskanker. Dankzij cisplatina zijn de genezingspercentages enorm gestegen. Voor testiskanker is het genezingspercentage nu zelfs groter dan negentig procent. De platinacomplexen zijn echter nog niet werkzaam tegen alle soorten kanker, terwijl ook de giftigheid van het antitumormedicijn hoog is. Door het werkingsmechanisme visueel te volgen konden de onderzoekers de werkingssnelheid, verblijfs-tijd en het uitscheidingsmechanisme van het cisplatina in de levende cel volgen. Ondanks 25 jaar onderzoek was tot nu toe weinig bekend over de wegen die het medicijn volgt om het doel - het DNA in de celkern - te bereiken.
Nadere informatie bij:

* dr. Jan Maarten Teuben (UL)

* tel. (071) 5274466, fax (071) 5274451

* e-mail (teuben_j@chem.leidenuniv.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie