Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Financien: belastingmaatregelen wegens explosie Enschede

Datum nieuwsfeit: 19-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: BELASTINGMAATREGELEN EXPLOSIE ENSCHEDE


Persberichtnr.

00/115

Den Haag

19 mei 2000

BELASTINGMAATREGELEN EXPLOSIE ENSCHEDE

Staatssecretaris Bos van het ministerie van Financiën heeft in verband met de explosie in Enschede op 13 mei 2000 een aantal fiscale maatregelen getroffen. Deze maatregelen worden genomen met het oog op de belastingplichtigen die door of als gevolg van de explosie schade hebben ondervonden. Tevens zijn er enkele extra maatregelen getroffen voor personen (particulieren) en bedrijven (ondernemers) die op 13 mei 2000 woonachtig of gevestigd waren in de kern van het getroffen gebied (de zogenoemde binnenring). De Belastingdienst zal hierbij uitgaan van de ringen die door de gemeente Enschede zijn aangegeven op maandag 15 mei 2000.

De staatssecretaris heeft o.a. de volgende fiscale maatregelen getroffen:

* Alle fiscale post bestemd voor de adressen in de zogenoemde binnenring zal tot 5 juni 2000 worden opgevangen. Vanaf 5 juni 2000 zal aan de hand van de stand van zaken beoordeeld worden hoe deze post verder moet worden behandeld.

* Er zal geen schenkingsrecht worden geheven op schenkingen die zijn gedaan of zullen worden gedaan op giro 777 van het Nederlandse Rode Kruis, of aan het Nationaal Rampenfonds, naar aanleiding van de explosie in Enschede.

* Voor motorrijtuigen die als gevolg van de explosie technisch total loss zijn en dit door de politie dan wel de Belastingdienst wordt vastgesteld, vervalt direct de motorrijtuigenbelasting. Reeds betaalde motorrijtuigenbelasting over het deel van een lopend tijdvak dat nog na 12 mei 2000 resteert, wordt automatisch aan de houder teruggegeven.

* Tenslotte zal aan inhoudingsplichtigen die op 13 mei 2000 woonachtig of gevestigd waren in de zogenoemde binnenring door de inspecteur ambtshalve uitstel verleent worden voor het doen van aangifte voor de genoemde belastingmiddelen tot 31 juli 2000. Tevens zal met betrekking tot meldingen door accijnsplichtige ondernemers als gevolg van de explosie teloorgegane of beschadigde accijnsgoederen met soepelheid worden gehandeld.
De Belastingdienst is ook vertegenwoordigd in het crisiscentrum (telefoon 053-4845000). Ook kan er rechtstreeks contact worden opgenomen met de klantendienst van de Belastingdienst/Ondernemingen Enschede (053-4823767).

Dit besluit van de staatssecretaris staat ook op de internetsite van het ministerie van Financiën:

www.minfin.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie