Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie CDA op mobiliteitspakket: tegen rekeningrijden

Datum nieuwsfeit: 19-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Reactie op mobiliteitspakket: CDA wijst Rekeningrijden af (190500)

Den Haag, 19 mei 2000

Het CDA heeft drie fundamentele bezwaren bij het mobiliteitspakket van minister Netelenbos:

1. alle onderdelen moeten afzonderlijk kunnen worden beoordeeld; het CDA accepteert geen pakket-benadering.

2. de maatregelen t.a.v. ov en wegen moeten gelijke tred houden; ook in tijd

3. rekeningrijden wijst het CDA af: de automobilist moet keuzevrijheid houden

Woordvoerder Jacob Reitma: "De 'slikken of stikken'-benadering accepteren wij niet. De Kamer moet de verschillende onderdelen op zijn eigen merites kunnen beoordelen. Wij accepteren geen totaal pakket-benadering. Een belangrijk voorstel als dit moet onderwerp kunnen zijn van politiek en publiek debat en niet alleen worden bepaald door drie coalitie-fracties. Paars heeft hiermee het hoogste bereikt wat er qua achterkamertjespolitiek mogelijk is. Er moet evenwicht zijn tussen Openbaar Vervoer en wegen aanleg, waarbij het belangrijk is dat OV en asfalt ook in tijd gelijke tred houden. Het kan dus niet zo zijn dat de aanleg van Openbaar Vervoer naar voren wordt getrokken en de wegen- infrastructuur naar de verre toekomst wordt verschoven. Verder willen we dat regio en Randstad beide bediend worden. Het zou raar zijn als de Randstad nu meer geld krijgt omdat het rekeningrijden financieel moet worden afgekocht. Rekeningrijden blijven we afwijzen, in welk pakket ook. Wij zijn tegen een proef, omdat het gaat om het principe van keuze-vrijheid. Bij rekeningrijden heeft de automobilist geen alternatief. Bij betaalstroken is er echter wel een keuze; het CDA heeft zelf in het verleden al een plan gepresenteerd dat pleitte voor betaalstroken."

Voor wat betreft de ontwikkelingen van afgelopen week stelt het CDA dat de afkoopcoalitie zich weer in volle omvang heeft gepresenteerd. Reitsma: "De kritiek van D66 - en in mindere mate PvdA - over het OV-gehalte is afgekocht door er weer 700 miljoen bij te plempen."

Woordvoerder: Jacob Reitsma, telefoon 0527-615830 Voor verdere informatie: Jack de Vries, telefoon 06-53714623 of Bieke Oskam, telefoon 06-53153269

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie