Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CVZ wil alsnog vaccinaties zestienjarigen

Datum nieuwsfeit: 19-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Alsnog vaccinaties aan 16-jarigen

19 mei 2000
Na onderzoek onvolledig gevaccineerde 16-jarige jongeren:
CVZ wil vaccinaties alsnog aanbieden tijdens contactmoment 16-jarige
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) wil onvolledig gevaccineerde 16-jarigen alsnog de gelegenheid geven zich tegen bepaalde ziektes te laten inenten tijdens een contactmoment op die leeftijd. Dat sluit volgens het CVZ goed aan op de huidige gedachtewisseling bij het ministerie van VWS over de basistaken voor de Jeugdgezondheidszorg voor 0-19 jarigen.

Het College baseert zijn voorstel op de resultaten van een in zijn opdracht gehouden onderzoek door TNO Preventie en Gezondheid (TNO-PG). Dat deed onderzoek naar de opkomst van onvolledig gevaccineerde 16-jarigen op een oproep zich alsnog te laten inenten. De jongeren konden gevaccineerd worden tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en de bof, mazelen en rode hond (BMR). Begin 1999 kregen niet volledig gevaccineerde jongeren van 16 jaar in de regio's van de GGD Zuid-Holland-Zuid, Zuid-Oost-Utrecht en de GG&GD Amsterdam de mogelijkheid zich alsnog volledig te laten vaccineren. Ongeveer 20% van de onvolledig gevaccineerden maakte hiervan gebruik. In Amsterdam had zelfs 25% van de jongeren zich na de oproep laten vaccineren.
De aanleiding voor dit onderzoek was de polio-epidemie van 1992/1993, waarbij 71 kinderen en volwassenen werden getroffen, en het rapport van de Gezondheidsraad over de preventie en bestrijding van poliomyelitis.

Gemiddeld was 12% van de 16-jarigen in de drie deelnemende regios onvoldoende gevaccineerd. Ongeveer 28% van de onvolledig gevaccineerde 16-jarigen verscheen op de eerste oproep. In Amsterdam was de opkomst bij de eerste oproep zelfs 34%.
Uiteindelijk maakte 20% van de onvolledig gevaccineerden 16-jarige jongeren het gehele vaccinatieschema af, in Amsterdam was dit een kwart. Bij de DTP-vaccinatie blijkt 15% van de onvolledig gevaccineerde jongeren in Amsterdam wel voor de eerste oproep, maar niet voor de vervolgafspraken te komen.

Ook TNO geeft de voorkeur aan de aanbieding van de rest van de vaccinaties tijdens een contactmoment op 16-jarige leeftijd. In hun rapport leggen zij vier aanbevelingen met kosten en positieve en negatieve elementen naast elkaar (zie hieronder).

Tabel1 Opties voor mogelijke verder implementatie Opties: Positieve punten: Negatieve punten: Indicatie van de kosten per voldoende gevaccineerde:

1. Alle 16-jarige onvolledig geïmmuniseerde jongeren in het hele land oproepen met actief rappel. Iedereen krijgt een kans om zich te laten vaccineren. Hoge kosten. Buiten de grote steden een respons lager dan 20%. f 261,00
f 403,00 (inclusief kosten uitbreiding).

2. Alle 16-jarige onvolledig geïmmuniseerde jongeren in het hele land oproepen. In de grote steden actief rappel beleid. Hoge kans op succes en door selectief rappel beleid waarschijnlijk minder kosten. Extra kosten en wellicht landelijk moeilijker te verdedigen. f 245,00 f 377,00 (inclusief kosten uitbreiding).

3. Alleen in de regios met een percentage allochtonen boven de 8% de
16-jarigen oproepen met een actief rappel beleid.* Uiteindelijk kostenbesparend terwijl effectief vanwege actief rappel. Landelijk moeilijk te verdedigen vanwege het feit dat slechts een aantal regios in aanmerking komt voor de vaccinatie. f 114,00 f 580,00(inclusief kosten van uitbreiding).

4. Tijdens een contactmoment op 16-jarige leeftijd de vaccinatietoestand bekijken en de onvoldoende gevaccineerde doorverwijzen. Tijdens een contactmoment voor 16-jarigen. Mondelinge voorlichting mogelijk. Minder administratie van GGD. Over invoering van een extra contactmoment op 16-jarige leeftijd is nog geen consensus bereikt. f 214,00
f 338,00 (incl. kosten van uitbreiding). * De huidige kostenberekening is gedaan aan de hand van de vier grote steden
Voor inhoudelijke informatie over het TNO-rapport kunt u contact opnemen met J. de Mooij: tel. (071) 51 81 818
Auteur: Hennie Zoontjes (020) 34 75 867
Mutatiedatum 26/05/00 13:31:04 (LINK]

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie