Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU-podium: Symposium over biologische oorsprong van moraal

Datum nieuwsfeit: 20-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht W.E. den Hollander ((vupodium@dienst.vu.nl)) Donderdag, Mei 4, om 09:14:12

Afzender: (vupodium@dienst.vu.nl)

Datum: Zaterdag 20 mei 2000

Moraal & Evolutie
Symposium over de biologische oorsprong van moraal
Het gaat slecht met onze moraal, zeggen critici. Door individualisering en secularisatie worden algemeen geldende normen en waarden steeds zeldzamer en lijkt de moraal gereduceerd tot de grondregel elkaar geen schade te berokkenen. Kan een nieuwe visie op de moraal uitkomst brengen? De evolutiebiologie biedt zo'n nieuwe visie. In deze visie, waarin moraal wordt beschouwd als een product van de biologische ontwikkelingsgang van de mens, staat de gedachte van samenwerking centraal. Coöperatief gedrag blijkt op de langere termijn zinvoller en voordeliger voor de soort dan het najagen van puur eigenbelang. Daarom heeft de mens, net als een dier, morele eigenschappen ontwikkeld, zoals altruïsme, opoffering en medeleven. Dat levert hem immers evolutionair nut op. Door haar nadruk op samenwerking en gemeenschap plaatst de evolutionaire visie kritische kanttekeningen bij de tendens in onze samenleving eenzijdig te streven naar de ontplooiing en succes van het individu.
In hoeverre is deze evolutionaire, functionalistische verklaring van de moraal bevredigend? Is onze moraal niet veel meer gebaat bij het doordenken van vragen naar de aard van onze vrijheid en de aanvaarding van regels en voorschriften, dan bij het denken over samenwerking? En áls we de oorsprong van de moraal hebben ontdekt, zijn dan de levensbeschouwingen die van oudsher als steunpilaren van de moraal hebben gefungeerd, overbodig geworden?

Voordrachten
Drie sprekers zullen tijdens dit symposium naar antwoord zoeken op deze vragen.

· Dr. Henk de Vos, als socioloog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, zal spreken over de spanning tussen de trend naar individualisering in de samenleving versus de biologisch verankerde behoefte om deel uit te maken van een gemeenschap.
· Prof.dr. Paul Cliteur, als jurist werkzaam in Leiden en als filosoof in Delft, zal spreken over de overeenkomst tussen mens en dier en de gevolgen daarvan voor de moraal.

· Prof.dr. A.W. Musschenga, hoofd bezinningscentrum en als ethicus verbonden aan de Vrije Universiteit, zal ingaan op de vraag in hoeverre er hier sprake is van een nieuwe basis voor de moraal. Dit tegen de achtergrond van de relatie tussen religie en moraal.
De dag wordt afgesloten met een forumdiscussie.

Waar en wanneer?
UTRECHT, Conferentiecentrum Hoog Brabant, Radboutkwartier 23 (Hoog Catharijne)
Zaterdag 20 mei 2000
Aanvang: 10.00 uur
Toegang: ƒ 75,00 (inl. lunch)
Informatie/aanmelden: VU-podium, tel. (020) 444 9292 of via internet: www.vupodium.nl

VU-podium

De Boelelaan 1105

1081 HV Amsterdam

Amsterdam

Telefoon: (020) 444 9292reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie