Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NAi tentoonstelling over Albert Frederik Aalbers

Datum nieuwsfeit: 20-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Architectuurinstituut


NAi

NAi-persbericht, 20 april 2000

Albert Frederik Aalbers (1897-1961)
Ondogmatisch modernist in een koloniale samenleving
tentoonstelling

20 mei tot en met 2 juli 2000

Ontwerptekeningen van een tiental gebouwen van de vergeten architect Albert Frederik Aalbers (1897-1961), afkomstig uit familiebezit, kwamen recent in de openbaarheid. Ze dateren uit de periode 1942-1945, toen Aalbers geïnterneerd was in het door de Japanners bezette Nederlands-Indië. Aalbers' archief is verloren gegaan; de 'kampontwerpen' vormen een laatste restant. Ze tonen het werk van een bijzonder architect: hij was de man die met zijn moderne en elegante villa's, hotels, theaters en kantoorgebouwen de stad Bandung in de jaren dertig een eigentijdse uitstraling wist te geven. Van 20 mei tot en met 2 juli 2000 is in de Bovenzaal van het Nederlands Architectuurinstituut een tentoonstelling gewijd aan deze opmerkelijke architect. Naast vele foto's zijn er ontwerp-tekeningen te zien, waaronder de 'kamptekeningen' die onlangs boven water kwamen.

ondogmatisch en veelzijdig

Aalbers was een ondogmatisch modernist. Als inventief technicus zocht hij onorthodoxe oplossingen voor bouwtechnische problemen en experimenteerde hij al vroeg met systeembouw. Ook wat betreft ruimtelijke opzet zijn Aalbers' ontwerpen uiterst modern. Zijn vormentaal is daarbij echter zeer gevarieerd; hij wist zich uit te drukken in de meeste van de nieuwe architectuurstijlen uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De 'kampontwerpen' illustreren Aalbers' veelzijdigheid. Enkele villa's zijn in Indonesische stijl ontworpen, destijds een actueel discussiepunt onder de Nederlandse architecten in Indië, een dansinstituut toont een expressionistische stijl, terwijl enkele woonhuizen en een filmstudio met glazen gevels en platte daken met grote overstekken een elegant modernisme uitstralen en een ander woonhuis met een decoratief spel van horizontale en verticale elementen weer invloeden van Frank Lloyd Wright laat zien.

Bandung

Vanwege de economische wereldcrisis was Aalbers zich in 1928 naar Indië gegaan, waar hij zich in Bandung vestigde. Bandung zou de nieuwe regeringszetel van de Indische archipel worden en was gedurende het interbellum een 'booming city', waar zich vele overheidsdiensten, grote en middenstandsbedrijven en nieuwe bewoners vestigden. Velen investeerden in de groei van de stad en voor een architect waren er veel opdrachten te verwerven.

Met de Denis Bank uit 1936 verwierf Aalbers veel aanzien. Dit expressieve gebouw met zijn bandvensters, gedeeltelijk schuilgaand achter brede betonbanden in de gevel die het invallende licht temperen, en met vleugels die een stadsplein vormen, drukt een opvallend stempel op het centrum van de stad. Tussen 1936 en 1942 verwierf hij een groot aantal opdrachten voor hotels, waarvan Savoy Homann de bekendste is, bioscopen en villa's, allemaal in en om Bandung. Aalbers' bureau groeide uit tot het meest vooraanstaande in de stad: hij werd uitverkoren om het nieuwe landhuis voor de Gouverneur-generaal te ontwerpen.

terug in Nederland

De tweede wereldoorlog maakte een einde aan zijn succes als ontwerper. Na zijn interneringstijd repatrieerde hij. In het naoorlogse Nederland was hij echter een onbekende en hij vond buiten de kring van oud-Indiëgangers nauwelijks opdrachtgevers. Een klein badhotel in Oostvoorne uit 1954, met zijn bijzondere vorm, zijn strakke open gevels en uitgekiende plattegronden een modern juweeltje, laat zien dat Aalbers na de oorlog als ontwerper niet aan zeggingskracht kracht had ingeboet. Zijn gezondheid was echter in het kamp gebroken. Nadat hij al enkele jaren niet meer had kunnen werken overleed hij 1961, op slechts 63-jarige leeftijd, vergeten en gedesillusioneerd.Bij Stichting BONAS verschijnt de publicatie Albert Frederik Aalbers (1897-1961). Ondogmatisch modernist in een koloniale samenleving, Tjeerd Boersma, Dorothee C. Segaar Höweler, Stichting BONAS, 104 p., NLG 29,50.


meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Astrid Karbaat), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: (info@nai.nl).


NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - (info@nai.nl)
veranderd: zondag, 30 april 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie