Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Motorsport: Diskwalificatie vaagt overwinning Veneman weg

Datum nieuwsfeit: 21-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
E-mailservice t.a.v. sportredactie (afdeling motorsport), sponsors en relaties
21 mei 2000; Verslag WK Supersport 600 van Italië, circuit Monza
OVERWINNING VENEMAN WEGGEVAAGD DOOR DISKWALIFICATIE

HERSTELDE ZEELENBERG (13E) MIST VERMOGEN, LINDHOLM ONDERUIT

Nadat DeeCee Jeans jongeling Barry Veneman met zijn Yamaha R1 het hele race-weekeinde de strijd in het EK Superstock, de viertaktklasse tot 1000cc, had gedomineerd, zette het 23-jarige talent tijdens de Italiaanse ronde in Monza op afgetekende wijze de race naar zijn hand. Vanaf zijn 2e startplaats schoot de coureur uit Dalfsen in no-time door naar de leidende positie, om deze niet meer af te staan en met een voorsprong van 6 seconden de 2e EK-race van dit seizoen op zijn naam te schrijven. Echter twee uur na de race werd het feest bruut doorbroken, door de mededeling dat er een onregelmatigheid aan de nokkenastandwielen was geconstateerd, waardoor een totaal verbouwereerde Veneman werd gediskwalificeerd en de 25 EK-punten en zijn leidende positie in de tussenstand werd afgenomen. “Ik snap hier niets van”, stamelde de aangeslagen Veneman bij manager Jan Huberts, die voor een even groot raadsel stond. In de WK Supersport race kon Christer Lindholm zijn 6e tijd niet in klinkende munt omzetten, nadat hij in de eerste ronde in het gedrang naast de baan kwam en onderuit schoof. Zeelenberg, toonde zich weer geheel hersteld van zijn val in Donington Park vorige week. Maar met een te kort aan trek-kracht miste de ‘Zeel' de aansluiting en finishte op slechts 14 tellen achter de kop op de 14e plaats.

Pas op de hoorzitting van de jury bleek waarom Veneman als winnaar uit de EK Superstock race werd geschrapt. Huberts: “Omdat de tandwielen van de nokkenas net niet de juiste ‘timing' gaven, had de tuner van het team de tandwielen iets bijgevijld. Hoewel het absoluut geen voordeel qua vermogen oplevert, werd Barry toch gediskwalificeerd, want er was aan de tandwielen ‘gerommeld' en dat is volgens de reglementen verboden. Maar ik weet zeker dat Barry ook als er niets aan het tandwiel veranderd was, hier op Monza onverslaanbaar was. Dat heeft hij vorige week met de 4e plaats in Donington, en hier met zijn twee dagen ‘pole position” op die laatste ronde van Capriotti na, en zijn sterke optreden in de race bewezen”, stak Huberts een hart onder de riem bij Veneman.

Zeelenberg (14e in de training) was weer fit na de opgave naar aanleiding van zijn trainingsval in Donington en Lindholm stond er met z'n 6e startplaats perfect bij. Voor Lindholm duurde de race echter maar 1 ronde. “In de openingsfase is het altijd een gekkenhuis, en ook nu. Ik werd naar buiten gedrukt, kwam naast de baan en schoof onderuit. Daarbij knapte mijn kruisbanden finaal af. Dr. Costa meldde dat ik na een operatie een hele lange tijd mijn knie niet kan buigen, en dat ik wellicht op 4 juni in Hockenheim met een brace gewoon aan de start kan komen.” Wilco Zeelenberg vocht zich direct na de start sterk naar voren, maar kwam net iets vermogen tekort. “We hadden up-to-date motorblok klaar en dat was voor Christer. Die was helemaal topfit en stond er beter voor in de WK-stand. Maar wat het blok van Christer net wel had en de mijne niet –dat beetje extra trekkracht- was wat ik hier op Monza nou net nodig had. De strijd is zo close, dat je om aansluiting te kunnen behouden die acceleratiesnelheid nodig had om aan te pikken in de slipstream”, weet Zeelenberg, die hier op Monza vorig jaar het slipstream gevecht winnend afsloot.

Uitslag WK SUPERSPORT 600cc + WK-stand na 4 van de 13 WK's:
1. Paolo Casoli, I, Ducati; 2. Jamie Whitham, GB, Yamaha op 0,084; 3. Karl Muggeridge, Aus, Honda op 0,168; 4. Massimo Meregalli, I, Yamaha op 0,387; 5. Christian Kellner, D, Yamaha op 0,519; 6. Ruben Xaus, E, Ducati op 0,884; 7. Jörg Teuchert, D, Yamaha op 0,976; 8. Iain MacPhersson, GB, Kawasaki op 1,416; 9. Stephane Chambon, F, Suzuki op 3,579; 10. Cristophe Cogan, F, Yamaha op 4,898; 14. Wilco Zeelenberg, NL, DeeCee Jeans – Schenker-BTL - Yamaha R6 op 15,132; Christer Lindholm, S, DeeCee Jeans – Schenker-BTL - Yamaha R6 schoof in de 1e ronde onderuit en blesseerde zijn kniebanden.
Tussenstand WK Supersport 600cc wereldkampioenschap:
1. Whitham, 78; 2. Chambon, 64; 3. Teuchert, 55; 4. Casoli, 53; 5. Kellner, 40; 6. Meregalli, 32; 7. MacPhersson, 30; 8. Muggeridge, 26; 11. Christer Lindholm, .18; 16. Wilco Zeelenberg, 12.
Uitslag EK SUPERSTOCK + EK-stand na 2 van de 9 EK's: Barry Veneman, NL, DeeCee Jeans – Schenker-BTL - Yamaha R1 won de race met 5 seconden voorsprong, maar werd gediskwalificeerd door het gebruik van een nokkenas tandwiel waar aan was gevijld. 1. Dario Tosolini, I, Suzuki; 2. Markus Wegscheider, I, Suzuki op 1,898; 3. Chris Burns, GB, Yamaha op 5,122; 4. Fabrizio Pellizon, I, Aprilia op 5,398; 5. Daniel Oliver Bulto, E, Aprilia op 9,873; 6. Olivier Four, F, Suzuki op 9,955; 7. Martin Bauer, A, Kawasaki op 11,568; 8. Steven Casaer, B, Yamaha op 11,568; 9. James Ellisson, GB, Honda op 16,886; 10. Katja Poensgen, D, Suzuki op 19,176.

Tussenstand EK Superstock Europees Kampioenschap:

1. Burns, 36; 2. Tosolini en Vermeulen, 25; 4. Ellisson, 23; 5. Pellizzon, 21; 6. Four en Wegscheider, 20; 8. Oliver Bulto, 17; 9. Barry Veneman, 13; 10. Morley en Casaer, 11.
Voor info: DeeCee JEANS Racing, Martin van Genderen 06-53483784

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie