Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ministerie van Landbouw België over PCB-onderzoek Feluy

Datum nieuwsfeit: 21-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Middenstand en Landbouw België

21/05/2000

PERSBERICHT

FELUY : STAND VAN ZAKEN

Naar aanleiding van het onderzoek bij de veevoederfabrikant in Feluy, geven minister van Landbouw Jaak Gabriels en minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet hierbij een stand van zaken.

In opvolging van de beslissingen genomen vrijdag laatstleden, hebben de bevoegde diensten de volgende acties tijdens dit weekend ondernomen :

Een team van 50 ambtenaren heeft alle klanten van het bedrijf Bauduin-Cambier, waar veevoeder werd geleverd, bezocht.

Er werd een inventaris opgemaakt van alle dieren, aanwezig bij deze klanten.

Er werden ook een inventaris opgemaakt en stalen genomen van alle aanwezige veevoeders.

Bij de melkbedrijven onder deze klanten werden eveneens melkstalen genomen.

In overleg met de zuivelindustrie werd besloten de melk van de betrokken bedrijven uit voorzorg apart op te halen.

In de eerstkomende dagen zal de verkregen informatie verwerkt worden door een expertise-cel, samengesteld uit diensten van landbouw en volksgezondheid en zullen de beide ministers een globaal overzicht kunnen geven.

Ondertussen wordt verder gezocht naar de mogelijke oorzaak van deze contaminatie. Bij dit onderzoek wordt nog steeds geen enkele piste uitgesloten.

De bedrijfsleider van Bauduin-Cambier heeft zich spontaan geëngageerd om vanaf deze week alle door hem geleverde voeders (geleverd na 20/4/00 datum van de laatste negatieve staalname) terug te nemen, de klanten hiervoor te crediteren en de kosten verbonden aan de vernietiging op zich te nemen. Dit gebeurt onder toezicht van de bevoegde diensten van landbouw.

Particulieren die na 20/4/00 een kleine hoeveelheid voeder rechtstreeks kochten bij het betrokken bedrijf, worden uit voorzorgsmaatregel aangeraden dit niet verder te gebruiken.

De beide ministers wensen nogmaals te benadrukken dat het dankzij het CONSUM-programma is :


* dat de contaminatie snel gedetecteerd werd, van bij de productie van veevoeders (maw. zeer vroeg in de voedselketen) en niet bij dieren of voedingsmiddelen.

* dat op basis van routine-analysen van de betrokken firma de risicoperiode kon worden bepaald.

* dat door de controles (meer dan 3000 monsters) een duidelijk zicht bestaat op de volledige productie van veevoeders in België, waarbij tot nu toe geen positieve resultaten vastgesteld werden.
Tevens wijzen ze er nogmaals op dat een vergelijkbaar controlesysteem door de Europese Commissie bij de andere lidstaten aanbevolen wordt.

Vanaf maandag 22/5/00 zal de pers dagelijks om 17u op de hoogte gebracht worden over de laatste stand van zaken.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie