Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Troponines betrouwbare indicator voor hartschade

Datum nieuwsfeit: 22-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Troponines betrouwbare indicator voor hartschade

Van oudsher is bloedonderzoek een belangrijk hulpmiddel om schade aan het hartweefsel vast te stellen. Hartspiercellen die afsterven scheiden namelijk bepaalde stoffen uit in het bloed. Deze stoffen worden ook wel 'cardiac markers' genoemd. Deze markers maken het bijvoorbeeld mogelijk om een hartinfarct te herkennen. Een al meerdere decennia gebruikte marker is een variant van het enzym Creatine Kinase (CK), het zogeheten iso-enzym CKMB. De bepaling van dit eiwit in het bloed vormt tot op heden de 'gouden standaard' voor het aantonen van hartschade. Een nadeel is dat CKMB niet hartspecifiek is. Het komt bijvoorbeeld ook vrij na beschadiging van skeletspieren, zij het in lagere concentraties. Troponines, zo werd enkele jaren geleden ontdekt, hebben dit nadeel niet.

Joost Swaanenburg vergeleek de bruikbaarheid van troponines met die van conventionele cardiac markers bij het vaststellen van hartschade. Daarbij keek hij niet alleen naar de hartspierschade tengevolge van een infarct, maar ook naar schade door een ongeval, een operatie, of als complicatie van een kwaadaardige ziekte. Uit de vergelijking blijkt dat troponines een aantasting van het hartweefsel veel betrouwbaarder kunnen aantonen of uitsluiten dan de tot nog toe gebruikte markers. Dat is met name zo bij patiënten die (ook) skeletspierschade hebben. "Met de invoering van deze nieuwe markers in de reguliere patiëntenzorg is de jarenlang gebruikte CKMB bepaling eigenlijk overbodig geworden," stelt de promovendus. "Om verwarring te voorkomen en onnodige kosten tegen te gaan dient deze bepaling dan ook uit het pakket van alledaagse aanvragen verwijderd te worden."

Swaanenburg (Voorburg, 1953) studeerde chemie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Pathologie en Laboratoriumgeneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Het onderzoek is mede gefinancierd door de Hartstichting.

Datum en tijd

maandag 22 mei 2000, 16.00 uur

Promovendus

J.C.J.M. Swaanenburg, tel. (050)361 37 35, fax (050)361 37 57, e-mail (j.c.j.m.swaanenburg@lab.azg.nl) (werk)

Proefschrift

The biochemical and clinical assessment of cardiac markers for the detection of various forms of myocardial tissue damage

Promotores

prof.dr. S. Poppema, prof.dr. H.J.M.G. Crijns, prof.dr. F.S. Apple

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie