Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium: Huisarts, geld en gezondheid

Datum nieuwsfeit: 22-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Oss, 15 mei 2000

Geachte redactie,

Dit jaar bestaat Ons Medisch Centrum 25 jaar. De huisartsenpraktijk is in 1975 door de SP opgericht vanuit een geengageerde en maatschappij kritische visie. Op 22 mei aanstaande organiseert Ons Medisch Centrum een avondsymposium getiteld: Huisarts, geld en gezondheid. Het symposium vindt plaats in Hotel de Weverij aan de Oostwal 175 in Oss, tussen 19.30 en 22.00 uur.

Geld is een virus dat meer schade berokkent dan het "I love you"-virus. In de maatschappij speelt het geld een steeds dominantere rol. Ook in de gezondheidszorg.
Voor medicijnen bijvoorbeeld wordt dit jaar 585 miljoen meer uitgegeven dan door minister Borst was begroot. Hoe komt dat? Komt het door de enorme reclame uitgaven van de farmaceutische industrie? Ligt het aan de artsenbezoeker die als alternatieve Sinterklaas met knikkers en kralen artsen pusht medicijnen voor te schrijven? Komt het door nieuwe ontdekkingen en nieuwe mogelijkheden op geneesmiddelenterrein? Hoe opereren de apothekers eigenlijk in deze wereld van het grote geld?
Geld heeft bovendien een duidelijke relatie met gezondheid. Mensen met een hoog inkomen leven gemiddeld 3,5 jaar langer en zijn 12 jaar langer gezond dan mensen met een laag inkomen. Wat zijn hiervan de oorzaken? Zullen deze verschillen toenemen met het huidige overheidsbeleid? Wat kan en moet de gezondheidszorg doen om een bijdrage te leveren aan het verkleinen van deze verschillen? Hoe manifesteren zich deze sociaal-economisch bepaalde gezondheidsverschillen ook tot een verschil in gedrag en behandeling door de huisarts?
Hoe manifesteren zich deze sociaal-economische bepaalde gezondheidsverschillen in de huisartsenpraktijk? Leiden klassenverschillen ook tot een verschil in gedrag en behandeling door de huisarts?
Wat is eigenlijk een goede huisarts? Onder welke voorwaarden moet een huisarts werken om zo goed mogelijk te kunnen werken? Moeten alle huisar tsen en specialisten in loondienst werken om te voorkomen dat financieel eigenbelang de kwaliteit van de zorg beinvloedt?

Een aantal gerenommeerde sprekers hebben hun medewerking toegezegd. Het belooft een boeiende en prikkelende avond te worden. Het avondsymposium is bedoeld voor alle mensen die belangstelling hebben.

Voor nadere informatie:
Anneke de Bres: 0412-63 56 43 / 63 88 85
Henk van Gerven: 0412-63 59 92

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie