Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: minder scheidingen uitgesproken

Datum nieuwsfeit: 22-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Minder scheidingen uitgesproken

Het aantal afgedane echtscheidingsprocedures is sinds 1994 langzaam teruggelopen. In 1999 zijn 34 400 zaken afgedaan, bijna 10% minder dan in 1994. Een klein deel van de ingediende zaken eindigt niet in een beschikking. Zo kan het verzoek worden ingetrokken. Ook kan één van de indieners komen te overlijden.

Echtscheidingsprocedures bij arrondissementsrechtbanken

Riskante huwelijksduur

Ongeveer 25% van de huwelijken die uitlopen op een echtscheidingsverzoek heeft tussen de 5 en 9 jaar geduurd. Een paar jaar geleden waren nog in meerderheid de korte huwelijken (0-4 jaar) bij scheidingsprocedures betrokken. Ook een huwelijksduur van 10 tot en met 14 jaar (15%) en 15 tot en met 19 jaar (12%) vormt statistisch gezien een risico.

Afgedane echtscheidingsprocedures naar duur van het huwelijk

Beschikking nog geen scheiding

Vanaf het moment dat de beschikking van de rechter op het verzoek tot echtscheiding onherroepelijk is geworden, hebben de betrokken partners zes maanden de tijd een verzoek in te dienen de rechterlijke beslissing in te schrijven in de registers van de burgerlijke stand. Doen zij dat niet of niet tijdig en laten zij de beslissing 'verlopen', dan verliest de beschikking haar kracht. Er is dan, demografisch gezien, geen echtscheiding tot stand gekomen: er is namelijk geen inschrijving. Uit juridisch oogpunt is er wel een echtscheidingsprocedure beëindigd: er is immers een afdoening met een eindbeschikking.

Cheng Wang

Voor meer informatie: (infokrv@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2000 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 22 mei 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie